Föräldralarm: Sprutor och bajs på skolgården

Ett 70-tal föräldrar slår larm om situationen på Sverigefinska skolans skolgård. En 7-åring blev tidigare den här terminen stucken på en spruta och gården används som sovplats av hemlösa. – Mänsklig avföring får städas bort på morgonen innan barnen kommer. Det är ofattbart, säger föräldern Jessica Adel.

  • Publicerad 15:54, 3 okt 2017

På en av terminens första dagar hittade Axel Alms 7-åriga dotter Felicia en spruta på skolgården.

– När hon kom hem berättade hon att hon tittat på sprutan. Sedan kröp det fram att hon stuckit sig på den. Det var väldigt obehagligt, berättar Axel Alm.

Felicia måste nu återkommande besöka en läkare för att säkra att hon inte fått någon smitta av sprutan.

Används som sovplats

Skolgården på Sverigefinska skolan på Fridhemsplan används ofta som sovplats för hemlösa och drogmissbrukare. Konsekvensen blir allvarliga sanitära problem. Det blev tydligt när föräldrarna på skolan den 17 september samlades för att höststäda skolgården.

– Vi fick börja med att plocka fram sopsäckar och desinfektionsmedel och ta bort tre högar med mänsklig avföring. Skolgården används på ett sätt som gör den rent farlig för barnen, berättar Jessica Adel som är förälder till två barn som går på skolan.

Paviljongen på skolgården används ofta som sovplats för hemlösa. Foto: Anna Z Ek

Kräver åtgärder

Jessica Adel har nu skrivit ett medborgarförslag som ett 70-tal föräldrar undertecknat. I förslaget kräver föräldrarna bland annat att skolgårdens grus ersätts med en miljövänlig gummimatta så att eventuell avföring syns och kan tvättas bort, låsbara lock på sandlådorna, förstärkt belysning och en allmän toalett i kvarteret.

– Det som gör mig upprörd är att det aldrig blir någon lösning på det här. Väktare har satts in men så fort de försvinner kommer problemen tillbaka, säger Jessica Adel.

Vill ha toa vid Fridhemsplan

Från skolans sida lyfter man särskilt behovet av en offentlig toalett.

– Det känns hopplöst för det är ett samhällsproblem. Natten till i dag sov sju personer på skolgården. Det är människor som varken har någonstans att sova eller tillgång till toaletter. Det behövs verkligen en offentlig toalett här vid Fridhemsplan, säger skolans rektor Heli Lindström.

Heli Lindström, skolans rektor, kräver att en offentlig toalett placeras vid Fridhemsplan. Foto: Anna Z Ek

Moderaterna kräver fler väktare

Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) har tagit in väktare för att förbättra situationen. Moderaterna kräver nu att den åtgärden blir permanent.

– Vi kräver att väktare varje kväll ska rondera platsen och avhysa de som sover där. Samtidigt måste staden skyndsamt utreda de fem förslag som föräldrarna lagt fram, säger Joel Laurén, Moderaternas gruppledare på Kungsholmen.

Han är kritisk mot hur den politiska ledningen hanterat situationen.

– Det som upprör mest är att samma problem som vi haft i två år kvarstår. Jag saknar alla former av långsiktiga planer från den politiska majoriteten, säger Joel Laurén.

Väktare inte långsiktig lösning

Olle Burell (S), skolborgarråd och styrelseordförande i Sisab, utesluter inte en fortsatt väktarinsats men betonar att det inte är en långsiktig lösning.

– Om det inte hjälper med normala fysiska åtgärder, som belysning och skyltar, så ligger det utanför skolans kontroll och måste hanteras av polisen. Vi från Stockholms stad kräver att polisen prioriterar det här.

Att stänga och hägna in skolgårdar är inte att alternativ, säger Olle Burell.

– Där vill jag inte hamna. Det är viktigt att de här miljöerna kan användas på kvällar och helger till lek och rekreation.

”Resurserna räcker inte till”

Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen, säger att det är svårt för polisen att hinna med att kontrollera skolgården varje kväll.

– Resurserna räcker inte till. Den senaste tiden har vi också haft många demonstrationer och matcher och då blir det tiden som blir över som man kan satsa på det här, säger han.

Till skillnad från Olle Burell föreslår Peter Enell att skolgårdarna stängs under natten.

– Även låga staket skulle avhålla folk från att ta sig in här. Man kanske ska stänga vissa nätter för att se om man kan lösa problemet, säger han.