Anmälan. En anmälan har kommit in till skolinspektionen om att frukosten serveras för sent på Hägerneholmsskolan i Täby. Foto: Mostphotos

Förälder kritisk till sen frukost på förskolan

I en anmälan till Skolinspektionen vill en förälder till ett barn på Hägerneholms förskola i Täby att frukosten ska serveras tidigare än den gör idag.

  • Publicerad 12:15, 4 okt 2019

Varje morgon lämnar föräldern på Hägerneholmsskolans förskola sitt barn vid 07 på morgonen. Skolan erbjuder en lättare frukost till barnen – men inte förrän klockan 09.

Därför ställer sig nu föräldern frågande till varför dennes barn inte kan få sin frukost tidigare.

Föräldern har skickat in en anmälan till Skolinspektionen och beskriver u deb att de måste gå upp väldigt tidigt för att barnet ska hinna få i sig frukost innan dagen startar. Hen skriver vidare att deras situation inte är unik.

"Det finns fler barn med samma/liknande behov på förskolan även om dessa barn tillsammans inte utgår en majoritet", skriver föräldern i anmälan.

Det är ett delat ansvar mellan skola och förälder

Täby kommun menar i sin tur att den lättare frukosten, som består av bröd, smör, mjölk och frukt, serveras senare då måltiderna ska fördelas ut jämnare över dagen. De säger även att maten är ett delat ansvar.

– Barnets omsorg är ett delat ansvar mellan hemmet och förskolan där hemmet ansvarar för att barnet kommer rätt klädd och med sina grundläggande behov av sömn och mat tillgodosedda innan de kommer till förskolan, skriver Maria Assarsson, tillförordnad utbildningschef på Täby kommun i ett mejl till TäbyDirekt.

Hon säger även att 09 är bra tid eftersom alla barn då är på plats på förskolan.

– Rektor har bedömt att vid klockan nio har alla barn kommit och då är det lämpligt att servera en kompletterande frukost, säger hon.

Täby kommun skriver även i sitt svar till Skolinspektionen att föräldern får ta med sig egen frukost till barnet om den vill äta frukost tidigare.

Kommer ni göra några åtgärder efter anmälan?

– Vi kommer att behandla inkommen anmälan, skriver Maria Assarsson i ett mejl.

Anmälan från föräldern inkom till Skolinspektionen i slutet av augusti. Det kan ta upp till fem månader från det att anmälan inkommit till Skolinspektionen till det att ett beslut fattats.