Mycket alkohol på ungdomsfester i Danderyd. Foto: Mostphotos

Förälder: ”Hemmafester borde förbjudas”.

De många hemmafesterna i Danderyd är en bidragande faktor till ungdomars drickande och knarkande. – Vi gör det här möjligt i den här naiva tron att vi är schyssta föräldrar, säger en förälder till Mitt i. Nu måste föräldrar ta sitt ansvar menar kommun och polis.

  • Publicerad 20:20, 15 sep 2018

Danderyds unga dricker mest i länet, enligt nya siffror från Stockholmsenkäten 2018. Både högstadieelever och gymnasieelever från Danderyd utmärker sig genom att storkonsumera alkohol.

Problemet är sedan länge känt för de flesta som har kontakt med unga i kommunen. Och föräldrar underbygger problemet genom att låta sina barn gå på hemmafester där man vet att det finns kopiösa mängder sprit, menar en förälder i Djursholm som har barn i högstadiet.

– Det är fest varje fredag och nästan varje lördag. Det kallas för krök. Alla verkar köpa starksprit från vodkabussen som är ett konto på Instagram, säger hon till Mitt i.

Vill inte svika

I Danderyd är det många föräldrar som lämnar barnen i sina stora hus, medan de själva reser iväg över helgen. En del vet att barnen har fest hemma.

–  Jag tror att många tänker att det är bättre att barnen är hemma och festar än att de är ute på stan. Men jag vet inte. Tillfället göra tjuven.  Vi gör det här möjligt i den här naiva tron att vi är schyssta föräldrar, säger mamman.

Hon berättar att hon själv hamnar i en rävsax när dottern berättar om vad som sker på festerna. Eftersom hon inte vill svika förtroendet hon fått, så delar hon inte informationen med någon. Men hon har försökt att organisera föräldrar att göra gemensam sak.

– Jag pratar och nätverkar med andra föräldrar. Men det är otroligt svårt. Officiellt är man emot festandet. Man sitter på middagar och säger ” ja, ja det är vi emot”. Men man täpper inte igen hålen.

Det finns forum för Danderydsföräldrar på sociala medier, men där skapar ungdomar falska profiler för att ha koll på vad de vuxna vet om helgens fester, berättar mamman.

Har råd att knarka

Jonas Jonsson, som är Fritidsgårdschef i Danderyd, menar att hemmafesterna är en viktig förklaring till både drickandet och knarkandet som också sticker ut bland Danderyds unga.

– På dom hemmafesterna saknas det vuxen närvaro och där är det svårt att bedriva fältverksamhet, säger han.

Även polisen ser hemmafesterna som en viktig faktor. Det vet att det förekommer mycket alkohol, men också kokain och ecstasy på hemmafesterna.

Polisen: ”Föräldrarna måste tänka själva”

Föräldrarna måste själva tänka till kring den här problematiken med hemmafester och hur de själva kan göra för att inte skapa förutsättningarna. Om man nu är borta en fredag eller lördagkväll och har en ungdom ensam hemma så kanske det är bra om man har kontakt vid ett par tillfällen under kvällen och ber en granne gå förbi huset och se till så allt är i sin ordning, säger Caroline Edberg, tillförordnad kommunpolis i Danderyd.

Mamman som Mitt i talat med tror dock inte att föräldrar helt kan lösa problemet själva. Hon tror det behövs myndighetsåtgärder som på Island, där ungdomar har utegångsförbud på kvällar.

– Det kanske skulle vara förbjudet att ha hemmafester. Det kommer aldrig gå i Sverige. Men det lät så nice på Island. Alla var nöjda.