Den gångna helgen öppnade flera krogar på Stureplan. Bilder som bland annat Aftonbladet publicerade visar att trängseln på sina håll var stor. Det liknande snarare vild fest än coronasäkert party.Men det är inte bara på Stureplan folk tränger ihop sig.

Miljöförvaltningen har ett tjugotal inspektörer som arbetar ute på fältet och besöker kaféer, restauranger och krogar i Stockholm för att kontrollera coronaträngseln.

Det är lätt att konstatera: Många sköter sig inte. 35 procent av serveringsställena som får påhälsning får nedslag under inspektionerna.

– Det vanligaste är att det är för trångt i lokalerna. Det är för nära mellan borden vilket gör att olika sällskap inte kan hålla sig en meter från varandra, vilket är Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger Kristine Fornander, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Den senaste veckan fick bland annat två krogar i Vasastan, Storstad och Olssons skor, anmärkningar när Miljöförvaltningen kom på besök.

Fick förbud att öppna – som upphävdes

På Storstad var det två bort som stod för nära varandra, detta fixades till direkt. På Olssons skor var det fler punkter som behövde åtgärdas. Bland annat handlade om för få informationsskyltar, brist på markeringar i golv, samt att det gäster i lokalen inte stod vid de platser de blivit anvisade.

–Vi fick ett förbud mot verksamhet som skulle gälla från lördag om vi inte åtgärdade alla punkter de klagade på. Men innan vi öppnade på lördagen fotade vi alla förändringar och skickade in till Miljöförvaltningen, som då valde att dra tillbaka förbudet, säger AnnaLinda Andersson, driftchef för Storstad och Olssons skor.

Skambelagt att gå ut

Det är inte helt lätt att veta hur man ska agera på krogen. Gäster får stå vid sin stol och dansa, men ska de äta eller dricka måste de sätta sig. För att få komma in i lokalen måste man bli anvisad till en sittplats. Du får dock röra dig i lokalen, så länge det inte orsakar trängsel. Men exakt vad som är trångt är svårt att veta.

– Reglerna är väldigt suddiga, det är svårt att veta hur man ska bete sig, både som gäst och krögare. Vi vill inget annat än att samarbeta med Miljöförvaltningen, minska smittorisken och få slut på corona. Men det är nästan skambelagt att gå ut på krogen just nu, säger AnnaLinda Andersson.

Kristine Fornander poängterar att allt ansvar inte bara bör ligga hos krögarna.

– Vi har alla ett ansvar att hålla avstånd. Man måste själv reflektera över hur man beter sig. Vårt egenansvar slutar inte bara för att man går ut på krogen, säger hon.

Den senaste tiden har omkring 30 krogar i Stockholm fått anmärkning och 5 ställen har fått föreläggande om vite, alltså att de kan tvingas att betala böter efter beslut av förvaltningsrätten om de inte åtgärdar sina fel.