”För jäkligt att folk dör mitt i stan”

Efter överdoserna intill S:t Görans sjukhus – nu svarar landstinget på kritiken. – Det är för jäkligt att människor dör på en gräsplätt mitt i Stockholm, säger Jessica Ericsson (L).

  • Publicerad 17:31, 11 jul 2018

Sprututbytesprogrammet vid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen är överbelastat och i skogen intill har två personer dött av överdos de senaste månaderna.

Ohållbart, tycker polisen som efterfrågar fler lokala sprututbyten.

”För jäkligt”

Nu svarar ordförande i landstingets beredning för folkhälsa och psykiatri, Jessica Ericsson (L), på kritiken.

– Det är för jäkligt att människor dör på en gräsplätt mitt i Stockholm. Vi behöver nå fler med hjälp. Det här är anledningen till att vi behöver fler sprututbyten i Stockholm, säger hon.

Ingen vill ha dem på sin bakgård

Jessica Ericsson (L)

Sprututbytet vid S:t Görans sjukhus blev permanent 2012 och i dag besöks verksamheten av mellan 100 till 150 personer om dagen. Tanken var att landstinget skulle anlägga ytterligare ett sprututbyte vid Gullmarsplan, men planerna stoppades efter våldsamma protester bland närboende.

– Alla tycker sprututbyte är bra men ingen vill ha dem på sin bakgård. Det krävs mycket mod att stå emot politiskt och ändå genomföra det, säger Jessica Ericsson.

Ett till utbyte innan årsskiftet

Varför har ni inte lyckats?

– När det gällde planerna i Gullmarsplan var alla partier i landstinget positiva förutom Moderaterna. Men motståndet påverkade opinionen och kommunpolitikerna ville inte ha utbytet i sin stadsdel. De har inte veto men de är starka och svåra att gå emot, säger Jessica Ericsson.

Hon räknar med att landstinget lyckats anlägga åtminstone ett till sprututbyte i staden innan årskiftet. Men hon vill inte ge några löften.

– Det är definitivt vår ambition och det står högst på min prioriteringslista. Vi måste fortsätta jobba för att få till hållbara lösningar.