– Jag tycker 6 000 kronor är rimligt för en trea, säger Elena Flores. Foto: Anna Rönngren

För höga hyror i nybyggda lägenheter tycker Skärholmsbor

Att flytta in i en nybyggd lägenhet kräver höga inkomster. En nybyggd trea i Skärholmen kostar i snitt runt 13 500 kronor. På tok för mycket anser de Skärholmsbor Mitt i Söderort pratar med. –Det är för dyrt att bo redan idag, säger Elena Flores.

  • Publicerad 05:00, 12 jun 2020

I Skärholmen kostade en nybyggd trea på 77 kvadrat 13 429 kronor i snitt 2018 enligt siffror från Stockholms bostadsförmedling.

– Det är superdyrt tycker jag. Det är för dyrt att bo redan idag, jag tycker 6 000 kronor är rimligt för en trea, säger Vårbergsbon Elena Flores.

Pia Schenk i Skärholmen tycker att nybyggda lägenheter har för höga hyror. Foto: Anna Rönngren

Pia Schenk har bott i sin nuvarande lägenhet på Idholmsvägen  i Skärholmen i över 20 år.  Och hon gillar inte de nya hyresnivåerna.

– Min nuvarande lägenhet är 85 kvadratmeter och kostar 7 600 kronor. Jag tycker de nya hyrorna är alldeles för höga. Om man tänker på barn och barnbarn så kommer de inte att ha råd med en lägenhet om de inte har rika föräldrar som kan hjälpa till. Jag ska inte flytta och jag skulle inte ha råd att bo i en nybyggd lägenhet, säger hon.

Även Mariam Khodr från Skärholmen vill ha lägre hyror i nybyggnation.

– Hyrorna är alldeles för höga redan, även för de äldre lägenheterna. En ny trea borde max kosta 7 000-8 000 kronor, säger hon.

Suhaija Alwa framför sin lägenhet i Skärholmen. Foto: Anna Rönngren.

Skärholmsbon Suhaija Alwa är pensionär.

– Idag betalar jag 5950 kronor för en tvåa och jag kan inte betala mer än det. Om jag bodde i en nybyggd lägenhet skulle hela pensionen gå åt, säger hon.

Det är inte alla som blir godkända att flytta in i en nybyggd lägenhet.

Om hyresvärden har krav på att hushållet ska ha en inkomst som är tre gånger hyran på 13 429 kronor betyder det en årsinkomst på 483 444 kronor.

Kräver värden i stället den fyrdubbla inkomsten betyder det ännu högre årsinkomst för hushållet: 644 592 kronor.

Allt högre inkomster krävs för en hyresrätt i Skärholmen