För dött för ett fik?

Tallkrogen är utan fik efter att Oya Café stängde i förra veckan. I Gubbängen finns inte heller något riktigt kafé. Men kanske kan Familjebostäder – efter sju svåra år på Lingvägen – bli räddaren i fikanöden …

  • Publicerad 16:19, 16 okt 2017

Var kan man mysa med en kopp rykande kaffe och ett kalorispäckat bakverk när höstmörkret lägrar sig och temperaturen kryper neråt?

Inte i Tallkrogen i alla fall. Enda fiket – Oya café – stängde för en vecka sedan. ”Tallkrogen är Tallkrogen. Det är svårt att driva kaféeverksamhet här”, konstaterade ägaren Makie Sriti i Mitt i Söderorts artikel.

Pizzeria tar över

Bristen på kunder gör att han flyttar sitt fik till Aspudden. I lokalen på Tallkrogsvägen blir det pizzeria.

”Precis vad som inte behövs …”. Det gynnar inte den pizzeria som finns och det kommer inte göra utbudet i Tallkrogen mera attraktivt eller bättre på något sätt”, skriver en besviken Tallkrogen-bo på Facebook.

 

Oya Café har stängt. En pizzeria ska ta över lokalen.

Det är inte bara Tallkrogen som är tomt på kaféer. I Gubbängen är det lika illa. En av restaurangerna på Lingvägen kallar sig visserligen också för kafé. Men något fik i traditionell mening är det inte. När Mitt i Söderort frågade Gubbängsbor på Facebook var de fikar svarade de flesta Hökarängen.

Clas Westgren, här med dottern Siv, längtar efter mera liv i Gubbängen.

Jämfört med Hökarängen skiljer det ljusår

Clas Westgren

En av dem är Clas Westgren. Han har bott i Gubbängen i tio år och gillar inte utvecklingen i centrum.

– Det känns lite dött här och det går inte åt rätt håll. Jämfört med Hökarängen skiljer det ljusår, säger han.

Han menar att Gubbängen blivit lidande av Familjebostäders försenade byggprojekt på Lingvägen. Det gigantiska huset har varit tömt på folk i mer än ett halvt decennium. 

Kafé står högst upp på önskelistan

Linda Orup, Familjebostäder

Men den som väntar på något gott … Nästa år beräknas de 100 nya lägenheterna äntligen stå klara. I bottenvåningen mot Lingvägen planeras dessutom tre verksamhetslokaler. Gym och kafé är två av de hetaste alternativen, enligt Familjebostäder.

Ombyggnaden av huset på Lingvägen har kantats av strul – men nästa år ska lägenheterna stå klara. Enligt Familjebostäder finns chans till ett fik i bottenvåningen.

– Ingenting är klart men det finns idéer. Kafé står högst upp på önskelistan både för oss och för många boende, säger Linda Orup, lokalförvaltare på Familjebostäder.

Vill göra centrum attraktivare

Inte nog med det. Familjebostäder planerar även en satsning på fastigheterna runt Gubbängstorget. 

– Vi har fått ett uppdrag att se över lokala förortscentrum för att göra dem mer attraktiva, säger Linda Orup.