Foppa vill öppna spa vid Årsta slott

Här är tisdagens nyhetsbomb i södra Stockholm. Förra hockeyproffset Peter Forsberg, 44, blir den som ska få området runt Årsta slott vid Haninge golfklubb på fötter. Förutom att han ska jobba för fler restaurangbesökare ska han öppna ett spa. Han ska också bygga 1 500 bostäder runt Torvallas idrottsplatsområde.

  • Publicerad 10:04, 29 maj 2018

Klockan 10 på tisdagen påbörjades en snabbt inkallad presskonferens på Haninge kommunhus.

Huvudperson: Peter ”Foppa” Forsberg, 44.

Det förra hockeyproffset, som vann ”Mästarnas mästare” 2016 och just nu delvis är bosatt på Östermalm och i höst flyttar till Schweiz för att satsa på det skoföretag han köpt in sig i, har genom sitt bolag tecknat en avsiktsförklaring med Haninge kommun.

Potential i slottet

Dels blir det ”Foppa” som ska få Haninge kommuns sorgebarn Årsta slott på fötter. Det kommunägda slottet, som ligger intill Haninge golfklubb och Haninge Strand golfklubb, har i flera år bytt krögare utan att besökstalen ökat.

Nu ska Peter Forsberg utveckla slottsområdet.

– Trots att slottet är så fint är det bara golfarna som hittar dit. Det är alldeles för få som ser och utnyttjar området, men det finns potential, säger Peter Forsberg till Mitt i efter presskonferensen.

Han pratar om att han vill satsa ordentligt på Årsta slott, och att man rätt snabbt ska kunna se resultat.

Peter Forsberg är sedan länge i diskussioner med markägarna runt slottet.

Vill ha skejtpark

En spa-anläggning är aktuell, i framtiden öppnar han också för att bygga villor, men Haninge kommun tidigare idéer om ett större Haninge Strand- eller Haninge sjöstadsprojekt nämndes inte på presskonferensen.

”Foppas” vision tycks vara ett slags familje- och resortprojekt – som han hoppas kan göra slottsrestaurangen gott.

– Man ska kunna äta ute vid slottet, ha picknick. Kanske ska där finnas en skejtboardpark, kanske ett stort schackspel. Vi har förhoppningar om ett spa, men det största är att göra området tillgängligt för alla. Så att så många som möjligt ska få se hur fint det är där ute, säger ”Foppa”.

– Och det är klart att restaurangen går bättre om fler kommer dit.

Peter ”Foppa” Forsberg på pressträffen. Foto: Filip Magnusson.

Avsiktsförklaringen innebär också att Peter Forsbergs bolag ska förtäta området runt Torvalla sportcentrum i Handen genom att utveckla 1 200-1 500 bostäder.

Tanken enligt förra hockeystjärnan är att utnyttja potentialen i Torvalla, en av länets största idrottsplatser där såväl fotbolls- och hockey-, som futsal- och innebandy- och simträningar pågår.

Haninge kommun tycks vilja rusta upp Torvalla till en modern idrotts- och kulturhubb. Och ”Foppa” tror att barnfamiljerna kommer vilja flytta in i de kommande bostäderna intill.

Vill se lördagsfotboll

– I Philadelphia har de idrottsanläggningarna på ett och samma ställe, i Göteborg har man ett projekt man börjar med nu. Jag tycker egentligen i allmänhet att idrottsanläggningar glöms bort i samhällsutvecklingen. Jag vill att ungdomar från olika nationaliteter ska kunna spela fotboll mellan 8 till 12 på lördagskvällarna, umgås, lyssna på musik, säger ”Foppa”.

– Det görs i Varberg nu och där samlas 100 ungdomar på kvällarna för att spela fotboll på lördagskvällen, i stället för att vara ute och göra andra saker.

När kan nya Torvallaområdet vara klart?

– De flesta byggprojekt brukar dra ut på tiden, men nu har vi Haninge kommun med oss och jag hoppas att vi kommer igång så fort som möjligt. Torvalla ska vara en plats för hela södra Stockholm att komma till, säger ”Foppa”.