Fikatruck. Felicia Rask, Malin Rask, Johan Rask, Elvis Rask och Bella Höglund Svegby serverar kaffe till fikasugna gäster. Foto: Sara Rådman

Foodtrucken som säljer fika

I sommar rullar en portabel fikabil fram över Lidingö. Bilen besöker olika platser på ön och serverar badgäster och öbor fika. "Jag är helt överväldigad över hur vi har mottagits", säger ägaren Malin Rask.

  • Publicerad 13:45, 6 aug 2021

Som på ett bra kafé men där vårt går på hjul.

Fikatrucken är namnet på bilen som beroende på väder och vind håller öppet för fikasugna gäster lite här och var på ön. Utbudet gör dem till ett nytt inslag i foodtruck-branschen.

– Det finns jättemånga härliga foodtrucks med tacos och hamburgare men vårt koncept är att servera bakverk med bra kvalité och grillade mackor och våfflor. Som på ett bra kafé men där vårt går på hjul, säger Malin Rask.

Gav barnen sommarjobb

Malin och hennes man startade projektet för att deras barn och barnens kompisar skulle få sommarjobb.

– Jag har själv haft möjlighet att sommarjobba på kafé och i butik sedan jag var 13. Det har varit en helt ovärderlig skola att få möta människor och lösa problem. För det händer alltid saker man inte har räknat med, säger Malin.

Hittills har de besökt tre olika platser på ön.

– Trucken har stått i Askrikehamnen men där hade vi dessvärre svårt att lösa tillgång på ström. Vi har också stått på Kottlabadet och utanför klädbutiken Saracecilia dit vi kom efter en inbjudan från ägarna. Sedan får vi se. På vår Instagram är det många som har önskat vart vi ska komma och vi är lyhörda för önskemål.

Godsaker. Malin har lagt ner tid på att hitta kaffe och bakverk med bra kvalité. Foto: Sara Rådman

Portabelt. När Mitt i besöker kafébilen står den utanför en klädbutik. Foto: Sara Rådman

"Jag är helt överväldigad"

Responsen bland gästerna har blivit bättre än Malin kunnat ana.

–  Varje person som kommit hit har sagt hur goda bullar vi har och hur fantastiskt gott kaffet är. Det har värmt så otroligt mycket.

Och de har redan hunnit skaffa sig några stammisar.

–  I Askrikehamnen hade vi två helt underbara damer, 82 och 88 år gamla, som kom och gjorde sitt morgondopp och sedan tog de en kaffe och en croissant. Det var vår kickstart på dagen för de gav så mycket energi.

Kaféet kommer att rulla vidare fram tills skolstarten. För att se vart Fikatrucken kommer nästkommande dag, håll utkik på Instagramkontot med samma namn.