Kocken Razmus Finnman och Mariana Ling utanför bageriet i Råcksta. Cykeln heter Diana. Foto: Mikael Andersson

Foodcykel med argentinska empanadas intar Vällingby

Mariana Ling har jobbat som ekonom i 30 länder. När hon blev för gammal för att få nya uppdrag startade hon ett eget bageri i Råcksta. Nu säljer hon empanadas från sin foodcykel.

  • Publicerad 16:30, 24 maj 2016

Jag har aldrig mötts med så mycket kärlek, som jag mött från grannarna i Råcksta. De är helt otroliga.

I Råcksta ligger ett alldeles nystartat empanadabageri. När nyfikna grannar kommer förbi och frågar vad en empanada är, brukar ägaren Mariana Ling jämföra rätten med piroger.

– Alla vet vad en pirog är. Men en empanada har tunnare deg och smakrikare fyllningar. I Argentina har empanadas alltid varit lite "gourmet-fingerfood", säger Mariana Ling som själv är född i Argentina.

Har gått på samma universitet som Hillary Clinton

Mariana har en fantastisk historia bakom sig. Efter att ha studerat på samma universitet som Hillary Clinton jobbade hon som nationalekonom och reste runt i 30 länder för att se till att pengar kom till sin rätt i fattiga länder. Hon trivdes bra, fram till en dag när hon plötsligt märkte att hon var för gammal för att hitta nya uppdrag.

– Jag insåg att det enda som stod mellan mig och jobben var min ålder, säger Mariana Ling.

Idén tändes i New York

På besök hos sina argentinska släktingar i New York fick hon syn på en foodtruck som sålde empanadas. När hennes man föreslog att Mariana skulle göra något liknande i Sverige tändes en eld som inte gick att släcka.

– Tanken på att kunna ge andra jobb lockade mig, säger Mariana.

Paret åkte hem till Sverige och började leta lokal. I Råcksta fann de ett gammalt nedgånget pirogbageri.

– En tysk man hade drivit pirogbageri här sen sjuttiotalet. Vi renoverade och tog i som bara den, säger Mariana.

Fyra månader tog det att renovera upp det gamla pirogbageriet i Råcksta. Mariana Ling tar ut argentinska empanadas ur ugnen. Foto: Mikael Andersson

Mycket vegetariskt

Efter fyra månaders renovering kunde hon börja testa recept och anställa kockar. Eftersom Marianas dotter är vegetarian var det viktigt för henne att att det fanns köttfria alternativ på menyn.

– Vi har fler vegetariska och veganska fyllningar än fyllningar med kött, säger Mariana.

Men någon foodtruck ville Mariana inte ha. Som ekonom såg hon istället flera fördelar med att sälja empanadas från en foodcykel.

– Jag har stått vid Friends arena när femtio tusen människor passerat på väg till fotbollsmatch. Men det finns knappt en korv i sikte. Med en cykel är det mycket lättare att ta sig fram. Och så är det miljövänligare! säger Mariana som tagit fram en prototyp tillsammans med Cykelfabriken.

"Den hemliga ingrediensen? Ditt leende", skojar tandläkaren Mats Eriksson som har sin verksamhet vägg-i-vägg med bageriet. Foto: Mikael Andersson

Möts med kärlek

Framöver kommer bageriet sälja empanadas i Vällingby på tisdagar. De har också ett samarbete på gång med Trappan.

– Jag tror att empanadas ligger i tiden. Folk frågar om jag inte kan sälja frysta empanadas. Jag säger nej, jag vill lära er hur riktiga empanadas ska smaka, säger Mariana.

Och efter tre veckor har hon redan blivit väl mottagen.

– Jag har aldrig mötts med så mycket kärlek, som jag mött från grannarna i Råcksta. De är helt otroliga, säger Mariana.

Argentinska piroger i Råcksta

Ämpanadasbageriet hittar du på Långseleringen 3 i Råcksta. På tisdagar kommer Mariana finnas på plats med sin cykel i Vällingby city.

Namnet "Ämpanadas" kommer från den fonetiska stavningen av maträtten empanadas.

Empanadas brukar serveras med en grön chimichurri-sås. Foto: Mikael Andersson