Det blir riktigt läskigt när Fontänhuset anordnar spökvandring i sina lokaler. Foto: Christian Lärk

Fontänhuset förvandlas till spökhus – lyfter psykisk ohälsa

Den 31 oktober inrättas den ökända läkaren Konrad Larssons psykiatriska mottagning i Sköndal, som ingen tar sig ut ifrån levande. Det är dags för Fontänhusets årliga spökhus. – Temat ska motverka fördomar kring psykisk ohälsa, säger Johan Rydergård på Fontänhuset.

  • Publicerad 17:30, 24 okt 2019

Under slutet av 1800-talet sipprar det ut otäcka rykten om mentalsjukhuset Sköndalspaviljongen. En journalist låter sig skrivas in på sjukhuset för att ta reda på mer om alla hemska experiment som läkaren Konrad Larsson tros utföra på sina patienter.

Det är utgångspunkten för Fontänhuset Sköndals årliga spökhus. Den wallraffande journalisten guidar runt besökare på den blodisande vårdinrättningen där allt har gått väldigt snett.

Fontänhuset Sköndal ordnar skräckvandring på Halloween. FV: Gilda Mani, Krishnendu B.S (längst fram), Eva Sjögren. Foto: Christian Lärk.

Rehabilitering genom gemenskap

Fontänhuset är ett arbetsinriktat rehabiliteringshus för personer med psykisk ohälsa. I den gula trävillan med utsikt över Drevvikens norra ände jobbar medlemmar och anställda sida vid sida som kollegor.

– Människor mår bra av att känna sig behövda. Vi försöker göra saker som känns meningsfulla med ett fokus på gemenskap, säger Johan Rydergård, verksamhetsledare på Fontänhuset. 

Människor mår bra av att känna sig behövda

Johan Rydergård

Pavel och verksamhetsledare Johan Rydergård förbereder spökhuset på Fontänhuset. Foto: Christian Lärk.

Pavel har varit medlem i verksamheten i tio år och besöker Fontänhuset två gånger i veckan.

–  Jag känner mig trygg och att jag kan vara mig själv här. Med min diagnos kommer jag aldrig att jobba igen och då passar det här mig bra, säger Pavel.

Fontänhuset Sköndal ordnar skräckvandring på Halloween. Foto: Christian Lärk.

”Vill bli en naturlig del i samhället”

Det årliga spökhuset är ett sätt att marknadsföra Fontänhuset med förhoppningen om att det ska bli en naturlig del i samhället. Det är också ett tillfälle att prata om psykisk ohälsa och att reducera fördomar om ämnet, menar Johan Rydergård. 

– Vi vill bli en lika naturlig del i samhället som biblioteket i Sköndal. Om någon mår dåligt vill vi att personer i deras närhet ska veta att de kan hänvisa dem till Fontänhuset. Folk ska känna till oss, säger Johan Rydergård.

Alla som vill och vågar är välkomna på spökvandring på torsdagen den 31 oktober.

– Det här är vårt publika evenemang där alla är välkomna. vi hoppas på att många barnfamiljer och höstlovsfirare hittar hit, säger Johan Rydergård