Djordje Bogdanovics Pizzeria Vinterhamn ska locka gäster med en ny gourmetmeny. Han vill inte börja ännu en dag till med minus i kassan, som efter de två senaste inbrotten. Foto: Pekka Pääkkö

Fönstertricket här igen

När Djordje Bogdanovic kom till jobbet var ett fönster bortplockat och sprit och kassapengar saknades. Det var andra gången på en vecka som tjuvar tagit sig in genom ”fönstertricket”. Även villaägare har drabbats av metoden, som återkommer i vågor.

  • Publicerad 18:41, 2 feb 2014

Djordje Bogdanovic har haft två svåra första månader som ny ägare till pizzerian i Stavsnäs. För drygt två veckor sedan fick han ett samtal från polisen. Pizzerian hade haft inbrott.

När Djordje Bogdanovic kom dit stod ett fönster prydligt uppställt mot väggen. Tjuvarna hade varit inne och tagit sprit, öl och kassapengarna.

Djordje Bogdanovic tycker att han hade tur i oturen eftersom han kunde sätta tillbaka fönstret direkt.

– Det gör ju större skada när de tar sönder fönstret. Så det var snälla tjuvar, säger han.

Men förra söndagen hände samma sak igen.

– Jag kom hit på morgonen och såg att fönstret var bortplockat, berättar Djordje Bogdanovic, som trodde att Stavsnäs skulle vara en tryggare plats.

– Jag bor i söderort och det känns som om det händer mer i Stavsnäs än där. Jag har egentligen inget dåligt att säga om kommunen, alla är jättetrevliga här. Det är bara tråkigt att när man kommer hit och vill göra sitt bästa och öppna en ny krog, så får man inbrott två gånger.

Det är inte bara pizzerian som har drabbats av ”fönstertricket” de senaste veckorna. Den 20 januari var inbrottstjuvar i farten på Hermelinvägen i Gustavsberg. Då tog sig tjuven eller tjuvarna upp på balkongen och vidare in i radhuset genom att lyfta bort fönsterrutan.

– De hade letat igenom sovrummet, men de tog ingenting. De fick bara med sig två ringar max. Ändå låg det två bärbara surfplattor på sängen, säger radhusägaren, som vill vara anonym.

Ytterligare ett radhus på samma gata fick besök av tjuvarna samma dag.

Metoden att lyfta bort fönstret vid inbrott är ett ovanligt grepp som kommer i vågor, berättar Patrik Lillqvist vid Nackapolisen.

– Det är ju många som har treglaskassetter och de är inte så lätta att krossa, speciellt inte om man försöker ta sig in på en övervåning. Då är det lättare att ta bort listerna runt fönstret i stället och sedan ta bort fönstret, säger han.

Att ta bort ett fönster tar visserligen längre tid än att krossa rutan men en fördel för tjuven är att det inte låter någonting.

Fakta

För en hundring höjs säkerheten

De flesta äldre fönster är inte säkrade bakåt. Då kan tjuven ta bort listerna med en skruvmejsel. I mitten av 2000-talet började säkrare fönster tillverkas.

Säkra fönstren med ett enkelt ingrepp: Lägg en silikonförsegling som limmar fast glaset i karmen. Det gör det mycket svårare att få ut kassetten. Kostnaden är 100–150 kronor.

Man kan också använda envägsskruvar till listerna. Då kan tjuven inte skruva loss dem.

Källor: Glasjouren i Storstockholm/Polisen

Visa merVisa mindre