Paus. Kahlinska fonden som instiftades 1976 efter Danderydsbon Karin Kahlins testamente pausas i väntan på beslut från Kammarkollegiet. Foto: Mostphots

Fond för behövande på paus

Stödbidrag från Kahlinska fonden pausas i väntan på att få ändra i stadgarna. "Givetvis både tråkigt och snopet"

  • Publicerad 16:04, 4 maj 2021

Varje år kan Danderydsbor som har det knapert i kassan söka stöd från Kahlinska fonden som förvaltas av Danderyds kommun och Danderyds församling.

Under 2021 blir det dock inga stöd att söka.

Detta beror på att fondens stadgar måste moderniseras för att kunna avkastning och samtidigt hjälpa de som söker hjälp, enligt Hanna Bocander (M), ordförande i fonden.

– Givetvis är det både tråkigt och snopet att nu inte kunna genomföra några utdelningar av medel så som vi hade tänkt, särskilt med tanke på att vi under hösten 2020 hade rekordstor utdelning och uppmanade människor att söka, säger hon.

I höstas uppmanades fler att söka bidrag från fonden efter ett bra räkenskapsår 2019.

Danderyds kommun och Danderyds församling har dock stött på ett problem då fondens tillgångar ska, enligt reglerna, ligga på ett vanligt bankkonto. Det är något som man nu vill ändra på så att fler kan få stöd, berättar Hanna Bocander.

– Vi hoppas att Kammarkollegiet är snabba och går oss tillmötes att ändra urkunden.

Kammarkollegiet

För att ändra stadgar i en fond krävs tillstånd från Kammarkollegiet.

"En styrelse eller förvaltare får ändra stiftelsens stadgar om dessa inte längre kan följas, om de har blivit uppenbart onyttiga eller om de strider mot stiftarens avsikter."

Källa: Skatteverket

Visa merVisa mindre