Tradition. De återkommande grejerna funkar allra bäst, tycker Thomas Rydermark. "Första quizkvällen var det inte många som kom, men den tionde gången var lokalen full". Foto: Mikael Andersson

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.

  • Publicerad 09:09, 1 jul 2022

Ibland behöver man nästan förlora något för att förstå hur mycket det är värt. Det var det som hände med Ölsta folkpark under pandemin, tror Thomas Rydermark, ordförande i föreningen.

– Folkparken med dansbanan har funnits här i 100 år. Hade Ölsta försvunnit hade saknaden blivit väldigt stor hos många, säger han.

Pandemin slog hårt

Men det var inte långt ifrån att precis det hände. När pandemin slog ut allt blev det ekonomiska hålet stort. Arrangemang som ställdes in ledde till inkomster som uteblev men kostnader som bestod. Ölsta gick på knäna.

– Jag hade valts in som ordförande bara två månader innan de första restriktionerna kom. Jag minns att jag tänkte att föreningen har funnits i över hundra år och så blir jag den ordförande som får lägga den i graven, säger Thomas Rydermark.

Minnen. Elis, åtta år, har varit på många olika evenemang på Ölsta. Zombie-run på halloween är ett av det roligaste, tycker han. "Då är det sexorna på Färentunaskolan som är zombies", berättar han. Här tillsammans med pappa Thomas Rydermark och Ann-Sofie Frank. Foto: Mikael Andersson

Sophämtningen sades upp, elförbrukningen klipptes ner till minsta möjliga, och styrelsen vände sig åt alla håll efter hjälp.

– Och när det verkligen gällde, då hjälpte folk oss. Det var fantastiskt att se hur många som utan minsta tvekan ställde upp för föreningen. Många hade kanske tagit Ölsta för given, men när de förstod att folkparken kanske skulle försvinna, då var det många som kände att "nej, den måste ju finnas kvar".

Nya medlemmar kom till, gamla medlemmar återvände, föreningar hjälpte till att sprida information om Ölsta och styrelsen grubblade på vägar ut.

– Ovissheten var det allra värsta. Att inte veta hur länge detta skulle hålla i sig. Men vi bestämde oss för att vi måste hålla i gång.

Föreningen började tänka smått i stället för stort. Åtta personer kunde samlas – det var tillräckligt för en schackklubb. 20 personer så småningom – musikquizet kunde starta. Upp till 50 personer – käpphästtävlingar kunde bli verklighet.

Inte stängt

– På så sätt var vi i gång med aktiviteter hela tiden. Nu efteråt ser vi att vi har byggt något nytt utifrån den situationen. Det är svårt att vinna tillbaka förlorade år, men nu har vi lärt oss en massa och blivit stabilare.

Scen. Ridån kom upp under pandemin. "Vi hade redan köpt in tyget så jobbet var att få upp det. Det kändes skönt att kunna göra något. Ha en plan för en framtid efter pandemin", säger Thomas Rydermark, ordförande i föreningen. Foto: Mikael Andersson

Disco. Med bubbelmaskin, rökmaskin och rejäl discobelysning lockar Ölsta till sig en del barnkalas. Foto: Mikael Andersson

På nationaldagen fick föreningen ta emot årets kulturpris från Ekerö kommun.

– Det känns jätteroligt att bli sedda. Och det ger kraft att fortsätta. Det är många folkparker som har det väldigt tufft, men vi är på rätt väg.

Thomas Rydermark tror att en viktig del i bygget av en stark folkpark är att den är bred, så att den kan finns till för många, barn och ungdomar inte minst. Evenemang som LAN-helger, käpphästtävlingar och zoombie-run på halloween knyter barn och ungdomar till platsen.

– De behöver bygga minnen från Ölsta. Har de inga minnen härifrån har de kanske inget behov av att bevara det, och då har vi ingen styrelse nästa generation.

Att många minnen redan finns har de senaste två åren visat.

– Ölsta har en betydelse för väldigt många. När det väl gällde, då slöt folk upp för den här gamla folkparken på norra Färingsö. Det är faktiskt fantastiskt.

Foto: Mikael Andersson

Hundraårig folkpark

Föreningen starade 1911 av några arbetare på Ilända tegelbruk.

Medlemsavgifterna låg på 2 kronor och 50 öre och de pengarna bekostade köpet av tomten.

1918 byggdes en dansbana i parken.

1946 börjat bygget av Ölsta folkets hus och året efter invigdes det.

På övervåningen var det först biograf och senare bingohall.

I parken finns det nu en dansbana, en utescen, en gammal skjutbana och flera bodar för tombola och chokladhjul.

Avgiften för att vara medlem i Ölsta folkets hus och park är 200 kronor om året.

Visa merVisa mindre

Historisk. Folkparken på Ölsta började med en dansbana för arbetarna på Ilända tegelbruk. Foto: Mikael Andersson

Ny. Den dansbanan som är på plats i parken idag är rejält mycket större än originalet. Foto: Mikael Andersson

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00