Ett 150 000 kvadratmeter stort området ska förändras i grunden.

Förutom överdäckning och utökning av spårområdet kommer en stor gångtunnel läggas tvärs under spårplattformen för sammanbindning av västra och östra delen av området.

Det ska skapas nya kvarter med kontor och handelslokaler. Däremot finns inte mer än hundra bostäder med i planerna. Det är dessutom uttryckt som en ambition och inte alls säkert.

Byggnaderna ska redan från början vara flexibla för att snabbt kunna ställa om från bostäder till kontor och vice versa.

– Avsikten är att pröva möjligheten till bostäder i kommande planprocess. Hundra lägenheter kommer inte att vara en avgörande skillnad men ändå bidra till att liva upp området. Vi hoppas att det kan bli av, säger stadsarkitekt Torleif Falk som har varit med att ta fram det vinnande förslaget från Foster & Partners/Marge Arkitekter.

Hur ska det då bli en mer levande stadskärna?

– Vi riktar in oss på människors närvaro. Det ska bli blandade verksamheter som gör stadsdelen levande över dygnet, säger Falk.

Varför kan man inte planera för fler bostäder redan i detaljplanen?

– Det är en ganska avancerad miljö för bostadsbyggen med mycket buller och risker med farliga transporter och sådant. Vi ska pröva det i planprocessen.

En plats att mötas på

Torleif Falk säger att bottenvåningarna ska fyllas med aktiviteter och menar att stadsdelen från att ha varit ett kommunikationsnav blir en plats att mötas på, att vistas och trivas i.

– Kvartersstrukturen har mått och proportioner som ger en tät struktur som vi är vana vid i delar av Stockholm men det kommer också att skapas små fina platser i gaturummen.

– Till detta blir det platser som kommer att ge några av Stockholms finaste vyer.

Alexander Ståhle, stadsforskare vid KTH, har arbetat med en stor analys av Stockholms city med fokus på levande stadsmiljö.

– Tätheten av människor har en stor betydelse. Utan bostäder blir det en speciell typ av stadsliv – svag lokal förankring, inget grannskap och svårt att skapa ett ”place”. Stureplan till exempel, har bostäder nära och därmed ett pulserande liv dygnet runt.

Hur viktigt är det med bostäder för att ett område ska upplevas som levande?

– Mitt forskarsvar är att om man blandar bostäder och arbetsplatser ger det ett mer stabilt underlag för stadslivet. Det är lite speciellt med Centralen, många hotell ger en annan typ av miljö.

– Kvällslivet kan leva då, särskilt om man får in kultur. Se på Brunkebergstorg, när hotellen kom blev det lite mer liv och rörelse. Kanske mer som Times Square.

Ulf Johannisson, ordförande i Norrmalms hembygdsförening, säger både bu och bä till planerna.

– Som ekonom vet jag att det är mer lönsamt för markägaren med kontor och hotell än att bygga bostäder. Det som ser bra ut med förslaget är att det är en kvartersstad.

– Bra att man har lägenheter i åtanke, men det kommer förmodligen inte ske. Man tjänar som sagt mer pengar på att bygga kontor.

– Jag är dock orolig över att det byggs för högt, det kan bli skuggigt – inte bara i området utan kanske även så att de som bor närmast på Kungsholmen har ätit sin sista frukost i ljuset av soluppgången.

Ulf menar att nu har staden en unik chans att sona rivningarna av gamla Klara.

– Det blev ju bara grått och trist i city.