I måndags slog förvaltningsrätten fast att stadens besöksstopp som gäller på vård- och omsorgsboenden är olagligt.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholms-besoksstopp-pa-aldreboenden-ar-olagligt/reptkD!AXk27Drtcu80sJEhy4S@w/

Trots domen backade inte staden från beslutet att förlänga stoppet fram till den 14 december, även om det bara är Folkhälsomyndigheten som formellt har rätt att utfärda ett besöksförbud.

Något sådant har inte funnits för Stockholm, trots att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) uppgett att staden har efterlyst det från myndigheten.

I torsdags kom beskedet att Folkhälsomyndigheten nu har beslutat om ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.

Får göras undantag

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att de kommuner som har meddelat att det finns ett akut behov nu får får ett kortare besöksförbud till och med 12 december.

Därefter ska besöksförbud bara införas i enlighet med myndighetens nya rutiner i samverkan mellan lokala och regionala aktörer.

– Det är bra att vi nu får en lösning som är juridiskt hållbar och dessutom gäller privata boenden. Med tanke på de sociala konsekvenser och det stora intrång i människors liv besöksstoppen innebär är det välkommet att förbudet också innefattar undantag för att bryta en separation mellan makar eller om det annars finns andra särskilda omständigheter, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) i en kommentar till Mitt i.