Halloween står för dörren. Men får Folkhälsomyndigheten som de vill ska inga utklädda Halloweenfirare stå utanför dörren i slutet av oktober.

Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, avråder bestämt från dörrknackningstraditionen ”bus eller godis”. Det är inte läge under rådande pandemi.

– Det stämmer. De smittskyddsexperter vi talat med avråder från sådana aktiviteter. Vi ska helst bara umgås med dem man träffar dagligen. För barn handlar det om klasskamrater och sin familj. Andra människor utanför denna krets bör man undvika, säger hon.

Så det är inte läge att gå runt och härja i kvarteret?

– Nej, precis. Det är svårt att följa våra råd om man ska gå runt och busa eller få godis. Det är dumt att utsätta sig själv och andra för eventuell smitta. Man kan ju inte veta om man ringer på hos en person som tillhör en riskgrupp. Det är ingen enkel sak att göra på ett lämpligt sätt så vi avråder från det.

https://www.mitti.se/nyheter/glad-halloween-men-nar-far-vi-fira/reprjz!2Q5oMq0mu41ml9DOJeXwgA/

Så håll er hemma barn, är det som gäller?

– Ja, så får det bli i år. Det kommer en ny ”bus- eller godistid” nästa år, säger Bitte Bråstad.

Guide för säker Halloween

Statsepidemiologen med stor S, Anders Tegnell, är lite mjukare i sin förmaning.Han uttrycker att det "är viktigt att hålla avstånd, särskilt med personer man inte träffar dagligen.

Det här har Buttericks tagit fasta på. Butiken brukar slå sig för bröstet och säga att det är de som tagit Halloween-traditionen till Sverige. De vill absolut inte se något inställt firande i år. Istället har de skapat en guide för hur man ska genomföra ett smittsäkert Halloweenfirande.

– Buset är inte så utbrett i Sverige, det handlar mer om att barnen går runt och samlar in godis. Och de bär ju mask, säger Stina Petrini, chef för marknad och affärsutveckling på Buttericks.

https://www.mitti.se/nyheter/lista-tips-pa-saker-att-gora-pa-hostlovet-i-stockholm-2020/reptjt!Jn2TBJCwsVhZcAKw57WUA/

Ett av tipsen i deras guide är att försöka hålla en gravstens avstånd till dörren man knackar på.

– Bus eller godis är en aktivitet som kan genomföras, trots pandemin. Men det gäller att, precis som vanligt, hålla social distansering, säger Stina Petrini.