Foto: Carlos Montecinos

Folkfest på Skärholmens gård den 6 juni

Måndagar brukar inte vara festdagar. Men infaller nationaldagen på en måndag finns chansen att fira – och det gör man på Skärholmens gård.

  • Publicerad 13:15, 31 maj 2016

Grillning, körsång, dansgille, trubaduruppträdande och gratis båttur över Mälaren. Skärholmens gård satsar som vanligt stort på att fira nationaldagen den 6 juni. Mängder av människor brukar sluta upp, och breda ut sina filtar i den stora trädgården.

Lena Wiklander, som arrenderar gården och bedriver verksamhet här tillsammans med sina vuxna barn, hoppas på folkfest även i år.

– Det brukar komma jättemycket folk, och det är otroligt roligt. Det är viktigt att fira vårt land och våra svenska traditioner, tycker jag. Dessutom ska man ta tag i alla anledningar som finns att fira, säger hon.

Tidigare hade Skärholmens hembygdsförening ett mindre firande på Skärholmens torg, men sedan ungefär fem år samarbetar man också med Skärholmens stadsdelsförvaltning för att kunna slå på stort.

Sedan dess går bussar i skytteltrafik mellan Skärholmens torg och Skärholmens gård under hela nationaldagen, för att göra det lätt för människor att delta.

– Vi får otroligt mycket uppskattning från dem som kommer. Det är folk från många olika håll i världen, och de firar gärna Sverige. Det är ett väldigt flaggviftande, säger Lena Wiklander och skrattar.

Ett uppskattat inslag är båten som åker från Stadshuskajen klockan 11 och lägger till vid Skärholmens gård. Efter en stund åker den tillbaka, och då åker många med.

– Klockan 13 åker den tillbaka till Skärholmens gård igen, så man får en gratis tur-och-retur-resa på sjön. Det är många som brukar passar på att ta en tur på sjön. Trubadurer under- håller ombord så det är trevligt, berättar Lena Wiklander.

Firandet vid gården pågår klockan 11–17.

Musikunderhållning är ett bärande inslag, till exempel med Skärholmskören, kören Samklang och med elever från kulturskolan.

Dagen avslutas med dans av Slagsta gille.

Barnen kan dessutom hoppa hoppborg och rida på ponnyhästar, utan kostnad.

Blir man hungrig kan man köpa fika, grillad korv och kycklingspett – eller äta sin egen medhavda matsäck i trädgården.

– Det är jättemysigt att se alla som sitter på sina filtar i parken. Själv hinner jag inte sitta ner denna dag. Jag jobbar hårt, men det är roligt i alla fall! säger Lena Wiklander.

Läsarbild: Jan Jönsson

Fakta

Här är hela dagsprogrammet

Kl 11–17: Gratis hoppborg och hinderbana. Skärholmens hembygdsförening visar bilder. Försäljning av glass, fika och grillad mat. Fiskdamm.

Kl 11–16: Besök bokbussen. Sagoläsning, pysselhörna, bokutlåning.

Kl 12: Välkomsttal av Lena Wiklander.

Kl 12–15: New generation med Janne Önnerud Band.

Kl 13–15: Gratis ponnyridning för barn.

Kl 14:Tal av Hembygsförbundets Birgitta Bieshhuevel.

Kl 14.10: Kören Samklang

Kl 15.30: Skärholmskören.

Kl 16.00: Slagsta gille.

Så kan du ta dig dit:

Gratisbussar går tur och retur Bodholmsplan–Skärholmens gård kl 11–17 var 20:e minut.

Gratis båttur med M/S Evert Taube avgår från Stadshusbron till Skärholmens gård kl 11 och kl 13. Återresor kl 12 och 14. Trubadurerna Isabella och Janna Le Gall Bengtsson underhåller på båten.

Källa: Skärholmens stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre