Från vänster: Clara Oxenvad, Julia Tibblin, Tina Gärde och Milly Gärde. Foto: Jens Kassnert

Folkfest när SSHL:s studenter sprang ut

Under två examensdagar har SSHL inte kunnat ha haft ett vanligt avslut på grund av pandemin. Nu var det äntligen dags för utspring av den mer traditionella varianten. Och det ville ingen missa.

  • Publicerad 21:38, 25 maj 2022

Vi är så glada för att den här dagen är här som vi har längtat efter hela terminen.

Sjung om studentens lyckliga dar... Ja, nog sjöngs det alltid när avgångseleverna på SSHL gjorde sin sista dag på skolan. Och efter två år av pandemi, då utspringet minimerades, fick det äntligen bli ett stort studentfirande med familj och släkt på plats. Hundratals samlades för att fira avgångselevernas stora högtidsdag.

De svenska flaggorna var hissade, nallar, blommor och champagneflaskor hängde runt elevernas halsar. Nu väntar resten av livet, vilket kan vara en oviss framtid för många.

– Nu är jag jättenervös och det är pirrigt. Jag är jätteglad att ha tagit examen men vet inte vad jag ska göra sedan. Jag hade tänkt att göra lumpen i augusti men fick för några minuter sedan redan på att jag bara är reserv, säger Viktor B Lilja som har gått samhällsvetenskapsprogrammet.

En elev i Viktors klass som däremot kom in i lumpen är Milla Gärde.

– Jag ska göra lumpen som artillerisoldat i Boden. Det ska bli roligt. Nu är vi så glada för att den här dagen är här som vi har längtat efter hela terminen, säger hon.

Dagen har fyllts med aktiviteter från morgon till kväll och för rektor Carina Nilsson väntade en lång dag.

– Jag gick upp klockan sex imorse och jag kommer nog inte i säng förrän klockan sex imorgon bitti, säger hon.

Egentligen började det hela för 50 dagar sedan när studenterna tog på sig sin studentmössa. Sedan dess har det varit olika ceremonier, stipendieutdelning, spex och middagar tills hela examendagen kulmineras med utspring, studentmottagning och den sista galamiddagen på kvällen.

– Jag känner mig så otroligt stolt över våra duktiga studenter som har tagit sin gymnasieexamen. Sedan är så glad över att så många släktingar och vänner som får vara med och dela den här fantastiska dagen.

När studenterna har marscherat ner till stadens gator är det bara några få anhöriga som står kvar på SSHL:s område. Man kan se spåren efter en lyckad dag med konfetti och en och annan champagneflaska som ligger kvar. Och i gräset ligger en ensam blombukett.

Så ska det byggas i kommunen

Nyheter En ny översiktsplan är klubbad av kommunledningen En ny översiktsplan är klubbad av kommunledningen. I den framgår det bland annat var och hur det kan byggas inom den närmsta framtiden.torsdag 7/7 12:00

Fortfarande oviss framtid för Sigtunas krögare

Nyheter Krig, lågkonjuktur och höjda livsmedelspriser det nya hotet mot restaurangerna Pandemin är över och det är fritt fram att äta ute och med det går det bättre för Sigtunas restauranger. Även om det väntar nya motgångar runt hörnet.onsdag 6/7 16:30

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40

Regeringen ger fyrspår grönt ljus

Nyheter Besvikelse. Märsta station lämnas utanför Regeringen har fattat beslut om att satsa på fyrspår mellan Stockholm och Uppsala. Men Sigtunas politiker hoppas även på en satsning av Märsta station.tisdag 5/7 16:00

Sju saker att göra i Sigtuna kommun på sommarlovet

Nyheter Basketturnering, street art-workshop och upptäckarpromenad Sommarlovet har nyligen börjat för kommunens barn och ungdomar men vad ska man göra om man är kvar hemma? Mitt i Sigtuna listar 7 saker som är gratis upp till 19 år.tisdag 5/7 12:00