Från vänster: Clara Oxenvad, Julia Tibblin, Tina Gärde och Milly Gärde. Foto: Jens Kassnert

Folkfest när SSHL:s studenter sprang ut

Under två examensdagar har SSHL inte kunnat ha haft ett vanligt avslut på grund av pandemin. Nu var det äntligen dags för utspring av den mer traditionella varianten. Och det ville ingen missa.

  • Publicerad 21:38, 25 maj 2022

Vi är så glada för att den här dagen är här som vi har längtat efter hela terminen.

Sjung om studentens lyckliga dar... Ja, nog sjöngs det alltid när avgångseleverna på SSHL gjorde sin sista dag på skolan. Och efter två år av pandemi, då utspringet minimerades, fick det äntligen bli ett stort studentfirande med familj och släkt på plats. Hundratals samlades för att fira avgångselevernas stora högtidsdag.

De svenska flaggorna var hissade, nallar, blommor och champagneflaskor hängde runt elevernas halsar. Nu väntar resten av livet, vilket kan vara en oviss framtid för många.

– Nu är jag jättenervös och det är pirrigt. Jag är jätteglad att ha tagit examen men vet inte vad jag ska göra sedan. Jag hade tänkt att göra lumpen i augusti men fick för några minuter sedan redan på att jag bara är reserv, säger Viktor B Lilja som har gått samhällsvetenskapsprogrammet.

En elev i Viktors klass som däremot kom in i lumpen är Milla Gärde.

– Jag ska göra lumpen som artillerisoldat i Boden. Det ska bli roligt. Nu är vi så glada för att den här dagen är här som vi har längtat efter hela terminen, säger hon.

Dagen har fyllts med aktiviteter från morgon till kväll och för rektor Carina Nilsson väntade en lång dag.

– Jag gick upp klockan sex imorse och jag kommer nog inte i säng förrän klockan sex imorgon bitti, säger hon.

Egentligen började det hela för 50 dagar sedan när studenterna tog på sig sin studentmössa. Sedan dess har det varit olika ceremonier, stipendieutdelning, spex och middagar tills hela examendagen kulmineras med utspring, studentmottagning och den sista galamiddagen på kvällen.

– Jag känner mig så otroligt stolt över våra duktiga studenter som har tagit sin gymnasieexamen. Sedan är så glad över att så många släktingar och vänner som får vara med och dela den här fantastiska dagen.

När studenterna har marscherat ner till stadens gator är det bara några få anhöriga som står kvar på SSHL:s område. Man kan se spåren efter en lyckad dag med konfetti och en och annan champagneflaska som ligger kvar. Och i gräset ligger en ensam blombukett.

Vigsel för alla

Nyheter Pride. Drop-in vigsel under regnbågsveckan. Prideflaggan hissades och rådhuset, Sigtunas hjärta, öppnade dörrarna för vigsel med budskapet: Alla är välkomna. Detta fick Uppsalaparet att kasta sig i väg till Sigtuna. – Sån tur har man bara...fredag 12/8 15:12

Här slår Tomas nytt världsrekord

Nyheter Slog sitt eget rekord i att kicka boll liggandes Tomas Lundman är världsmästare i att liggandes kicka en boll. Under onsdagen slog han nytt världsrekord på Midgårdsbadet i Märsta.onsdag 10/8 16:28

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Nyheter Nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.tisdag 9/8 13:21

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00