Fler än någonsin i damklassen under årets cykelcross i Täby Park. Foto: Läsarbild Emil Holt

Folkfest när rekordmånga tävlade cykelcross i Täby

MTB Täby arrangerande för 3:e året en cykelcross-tävling i Täby Park. Grenen som är en mix av mountainbike och landsvägsrace lockade till sig ett rekordstort startfält och antalet damer dubblerades jämfört med förra året. 

  • Publicerad 16:00, 24 okt 2018

– Vi var nästan lite oroliga i år då förra året var så lovordat från deltagarna och vi var tvungna att göra om delar av banan men med det fantastiska stödet och engagemanget från Täby Park så hittade vi nya partier som gjorde banan minst lika bra, säger tävlingsarrangören Ola Warren från MTB Täby.

Tävlingen avgjordes i helgen och även om årets bana var längre så var banan mer kompakt vilket gjorde att publiken fick god översikt över cyklisterna.

Stort intresse för mountainbike

Intresset för cykelsporten ökat starkt under senare år och MTB Täby är en av Sveriges största föreningar med drygt 900 medlemmar. Bland de nära 200 tävlande i CX Täby Park var seniordamerna den grupp som ökade mest i deltagarantal.

Även eliten fanns på plats med deltagare från Danmark, Norge, Finland, England och Polen. Den enda förstaplats som MTB Täby tog stod Tilde Lindström för i flickor 13-14 år.

Tilde Lindström tog MTB Täbys enda vinst. Foto: Erik Greijus

– Det var en otroligt härlig stämning på Täby Park, blandningen av nybörjare till elit, landsväg, triatleter och mountainbikecyklister samt ett starkt växande startfält tyder på att cykelcross passar alla, säger Ola Warrén

Cykelcross har stora förutsättningar att bli en folkfest i takt med att kvarteren växer fram

Ola Warrén

MTB Täby har ett samarbete med Täby Park AB och tillsammans har de en gemensam vision om att tävlingarna kan bli årligen återkommande även när stadskvarteren är på plats.

– Cykelcross är en stor publiksport nere på kontinenten och tävlingarna går genom både stadskvarter och grönområden, så jag tror att cykelcross har stora förutsättningar att bli en folkfest i takt med att kvarteren växer fram, säger Ola Warren.

Även Täby Park ser positivt på ett fortsatt samarbete mellan cykelklubben och stadsdelen.

– Cykeln kommer att vara ett centralt kommunikationsmedel i det blivande Täby Park. De värden som cykelcross och MTB Täby står för stämmer väl överens med Täby Parks värden. CX Täby Park har möjlighet att bli en viktig tradition för stadsdelen, något att samlas kring och träna inför, säger Maria Campos Björkquist, marknadschef på Täby Park.