Theodor och hans lillebror tar chansen och testar graffiti. Foto: Wilhelm Jaresand

Folkfest när nya lagliga väggen graffades

Uppemot 80 personer samlades på Farstaängen för att inviga den nya lagliga graffitiväggen. Allt från småbarn till proffs, politiker och pensionärer testade på konstformen.

  • Publicerad 21:50, 4 maj 2018

När Theodor målar sitt namn på Farstas nya lagliga graffitivägg blir det först ”Theor”. När pappa Pierre kommer och ska rädda situationen skriver han Thodor.

– Stavningsförmågan verkar gå i familjen, och Theodor vägrar ge upp. Vi kommer aldrig komma härifrån, säger Pierre Centerhag och skrattar.

De bor i Haninge men har hela släkten i Farsta.

– Och här i Farsta, vid den här väggen, kommer vi hänga hela sommaren.

Amelia Rubin är 10 år gammal och har ritat och skissat sedan typ alltid. Hon såg graffiti för första gången på en konstutställning för inte så länge sedan.

– Först tänkte jag att det var klotter, men det är väl olagligt? Sen tänkte jag att det var gatukonst och nu förstår jag att det är graffiti och det är jättecoolt!

I dag var första gången hon testade graffiti. Hon har nu bestämt sig för att bli graffitimålare när hon blir stor.

Den lagliga graffitiväggen i Farsta är ett direkt resultat av Martin Lexelius medborgarförslag.

– Det har tagit nästan tre år och det känns riktigt bra att den äntligen står här. I såna här sammanhang brukar det bli lite oro kring ökat klotter. Det måste inte alls bli så, och det primära syftet med en öppen vägg är inte att hålla kontroll på klotter, utan att skapa ytor där folk kan måla och uttrycka sig. Vi jobbar med kultur, inte med brottsförebyggande åtgärder.

Eva Ström har bott i Farsta sedan 1969 och trodde först den grå väggen var för att skymma den lite sjabbiga grusplanen bakom.

– Men när jag gick förbi sen så var det ett gäng bilder på väggen, och när jag gick förbi ännu lite senare var det helt andra bilder på samma ställen. Kanske det som är grejen? Tycker det är jättehäftigt! Speciellt om det kan få lite mer folk till Farstaängen.

Evas syster i Simrishman försöker få kommunen att sätta upp en laglig vägg där också.

Lars Bäck (V) är ordförande i Farsta stadsdelsnämnd. Han är inte mycket för att måla, men satte i alla fall sina händer på väggen:

– Det här är vår tids konst. Det tog sin tid men nu har vi äntligen en graffitivägg i Farsta.

Hasse har nästan 11 000 följare på sitt graffitikonto på Instagram och vill inte vara med på bild.

– Det här är helreko alltså. Nu slipper man ju måla olagligt. Slipper den stressen, och så kan man göra lite snyggare grejer eftersom man kan ta tid på sig. Det kan man inte när man målar tunnelbanetåg. På tal om tunnelbanan ska jag sticka och hämta ett riktigt proffs nu, han blev svinglad när jag berättade att väggen är uppe!

Medan ena sidan av väggen sprejades av kreti och pleti, hade proffs bjudits in för att göra målningar på den andra: