Foto: Anna Wettergård

Folkets Hus i Rinkeby lever upp igen

För ett år sedan var Folkets Hus i Rinkeby på väg att gå i konkurs. Verksamheten var obefintlig, lokalerna var slitna och ekonomin katastrofal. Men den nya styrelsen har fått bukt med underskottet och idag sjuder huset av aktivitet.

  • Publicerad 08:12, 29 jan 2018

"De sökta bidragen har beviljats och plötsligt finns det pengar. Mycket pengar."

– Det känns jättebra, säger Fardowsa Omar, vice ordförande i Folkets Hus. Nu kan vi ta nya tag. Hinder handlar ofta om pengar, men nu har vi resurser.

Det var Rinkeby framtidskommitté som tog initiativ till ett möte hösten 2016 för att diskutera Folkets Hus framtid. På mötet konstaterades att huset var både fallfärdigt och outnyttjat. En arbetsgrupp tillsattes som jobbade fram till det ordinarie årsmötet i april 2017.

– Då valdes jag till ordförande, säger Jörgen Strandberg, som har ett långt förflutet som tjänsteman inom Hyresgäströrelsen. Och vi fick en helt ny styrelse, en riktigt bra styrelse.

Sedan dess har det hänt en hel del. Kulturnämnden tog hand om skulden och Familjebostäder köpte hela fastigheten till reducerat pris. Motprestationen var att nya ägaren lovade att rusta upp huset och göra Folkets Hus till en attraktiv mötesplats igen.

– Redan i vår kommer lokalerna att fräschas upp, säger Jörgen Strandberg, men ombyggnaden inleds i slutet av 2018.

Då ska stora samlingssalen rustas och byggas om, så att den kan ta 300 platser. Ett teknikrum ska utrustas med den modernaste tekniken, ”vi kommer att kunna ha live-sändningar”. Dessutom kommer huset att få en ny ingång från Rinkebystråket och ett nytt kafé, i anslutning till biblioteket.

– Vi ska bli duktiga på att hyra ut våra lokaler, säger Jörgen Strandberg, för att inte bli beroende av projektpengar. Vi ska bygga in stabila lösningar för framtiden.

De sökta bidragen har beviljats och plötsligt finns det pengar. Mycket pengar. En föreståndare ska anställas, som också ska vara kulturansvarig. Inför valet har de också fått pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att öka valdeltagandet.

– Det politiska engagemanget här är stort, säger Mohamed Adid, som ansvarar för det arbetet. Men valdeltagandet är lågt. Det gäller att få fler att förstå hur den representativa demokratin fungerar.

– Vi arbetar målmedvetet för att Folkets Hus ska bli mer öppet och tillgängligt, säger Jörgen Strandberg. Våra viktigaste målgrupper är barn, ungdomar och föräldrar. Men alla ska känna att det är deras Folkets Hus.

Fardowsa Omar är övertygad om att Folkets Hus kan spela en viktig roll för civilsamhället.

– Vi är många organisationer och kommunala verksamheter som gör något här i Rinkeby, men var och en för sig. Nu krävs en samordning och Folkets Hus kan bli en samlande plats för alla. Tillsammans är vi starka.

Mer om Rinkeby Folkets Hus

Forskningsprojektet Demokratilabb för Folkets Hus i Rinkeby 2.0 startar i vår. Kulturskolan El Sistema planerar att de närmaste fyra åren ha musikskola i lokalerna på dagtid. Ett projekt med samhällsförändrande teater kommer att under ett år arbeta i Rinkeby och i Folkets Hus. Flera utbildningar drar igång; för poeter, kulturarrangörer, föreläsare. I samband med ombyggnaden finns planer på ett fördjupat samarbete med Biblioteket och Familjehuset som också finns i Folkets Hus. Samarbete om ungdomsverksamhet diskuteras med Rinkeby Föräldrarådsförening, Studiefrämjandet och Jobbtorget.

Visa merVisa mindre