Under söndagen har det kommit rapporter om långa köer till vallokaler på olika håll i Stockholm och i landet i övrigt.

"Två timmars kö"

Vid Rikstens skola i Tullinge i Botkyrka möttes Benny Hellis av den längsta kön han någonsin har sett på en valdag, enligt Aftonbladet.

– Det är två timmars kö. Folk går hem, framförallt äldre personer. Det är upprörande. De tröttnar och säger ”Jag skiter i det här”, säger han till till tidningen.

Lennart Agén, presschef Botkyrka kommun, berättar att det är två valdistrikt som röstar i skolans lokaler.

– Det är alltså dubbelt så mycket folk som i ett vanligt distrikt som går och röstar. Det är en stor förklaring till detta, säger Lennart Agén, presschef Botkyrka kommun, till Mitt i.

Kommer ni utreda detta inför kommande val?

– Självklart kommer vi utreda detta. Detta med långa väntetider är ett problem vi delar med de flesta svenska kommuner.

Även tidigare år har två valdristrikt röstat inne på Rikstens skola, men tidigare har det inte varit några problem, enligt Lennart Agén.

– Men befolkningen i Riksten har växt väldigt mycket. Nu måste vi tillsammans med vår valnämnd och vårt valkansli se hur vi ska kunna komma tillrätta med detta. Så här som det var i dag ska det inte vara. Detta är inte okej, säger Lennart Agén.

Arbetat med att få fler att rösta

Botkyrka kommun förstärkte upp med ytterligare resurser under eftermiddagen vid skolan på grund av situationen.

– Vi ville säkerställa att alla som var på plats klockan 20 skulle få rösta.

Botkyrka kommun har inför valet arbetat med en kampanj för att få fler lokalbor att rösta. Man har tryckt på att det är en rättighet i en demokrati att rösta och varför Botkyrkaborna borde göra det.