"Jag skulle vilja att folk börjar prata med varandra och ta hand om varandra. Som det var förr. Som vi har det här", säger en av grannarna i det lilla 1950-talsområdet Segersjö, mellan Tumba och Uttran. Foto: Claudio Britos

"Folk har ledsnat. Det blir ett jordskred i valet"

– Sverige behöver skakas om. De gamla partierna har fått sin chans. SD kommer att vinna en jordskredsseger i höst. Så säger flera av de äldre Tumbabor som samlats runt grillen i Segersjö. Att rösta på S är inte längre självklart.

  • Publicerad 09:57, 9 jun 2018

– Jag är född socialdemokrat och har alltid röstat på dem. Men i år, för första gången har jag ett stort frågetecken i mitt huvud: hur ska jag göra?

Monica, 74, är intresserad av politik. Nyfiken och social. Har jobbat som mentalskötare hela sitt liv, förutom de sista åren innan pensionen då hon blev facklig på heltid. Hon har aldrig tvekat tidigare.

– Första gången jag gick och röstade fick jag lära mig av min morfar: "Du ska ta emot röstsedlar från alla partierna, le och se vänlig ut. Sen går du in i båset och väljer socialdemokraterna", berättar Monica.

Det är söndag, drygt tre månader kvar till valet, och hyresgästföreningen bjuder grannarna på varmkorv och saft.

Solen steker över den lummiga parken mitt i Segersjö, det lilla hyreshusområdet i utkanten av Tumba där alla verkar känna alla. "Nästan som när jag var ung på 1950-talet", säger Monica.

Varje år ordnar den lokala hyresgästföreningen gemensam korvgrillning på gården. Mest är det den äldre generationen som dyker upp denna junisöndag. Foto: Claudio Britos

"Vad som helst kan hända"

Segersjö började sticka ut politiskt redan för 10 år sedan. Och i valet 2014 röstade 17,5 procent i valkretsen, som till stor del består av äldre svenskar, på SD.

– Hur det ska gå i år? Ju närmare valet kommer är det det alla pratar om, säger Monica.

Något ligger i luften. Känslan av att vad som helst kan hända i höst. "Det rör sig och bubblar överallt i Europa", som Monica uttrycker det.

– Jag tror att många tittar på Danmark. Och på England. Och tänker att "så kan vi kanske göra här också". Man behöver inte vara med i EU. Man kan säga nej till invandring. Att Danmark nu förbjuder heltäckande slöjor är en jättestor gratispoäng för SD, säger Monica.

Själv lockas hon inte av Jimmie Åkesson. Men hon vet att många andra gör det, även om det fortfarande inte riktigt pratas öppet om det.

– Det är skämmigt, lite som att vara gay, säger en solbränd kvinna, en av de få kring utebordet som är öppen med att hon övergett S och nu röstar på SD.

Precis som de flesta andra är hon aktiv i den lokala hyresgästföreningen. Där pratar man sällan politik, iallafall inte på det här sättet. Att vara socialdemokrat är fortfarande normen.

– Men det är nog stor skillnad vad man säger till sina grannar och hur man pratar hemma vid köksbordet, tror Monica.

Gillbert Hällström, är ordförande i den lokala hyresgästföreningen. "Jag vet hur jag ska rösta i kommunen men inte i riksdagsvalet. Men det blir definitivt inte på Sverigedemokraterna", säger han. Foto: Claudio Britos

"Det stupar på integrationen"

Skola, sjukvård och äldreomsorg är ju egentligen de viktiga frågorna, tycker hon själv.

– Men i slutändan kommer valet att stupa på integrationen. Och på att de andra partierna aldrig kan ge raka svar om någonting, säger hon.

Inne i skuggan på en bänk vid husväggen vill Emina, en mamma i 30-årsåldern, inte alls prata politik.

– Jag är trött, jag orkar inte titta på nyheterna längre. Det finns inget att rösta på. Inga politiker vet vad de pratar om, säger hon.

Vad skulle du önska av politikerna?

– En bättre skola för barn som har speciella behov. Idag har man som förälder ett heltidsjobb att försöka slåss för sitt barns rätt till stöd. Det är otroligt svårt att få hjälp, säger Emina.

Agneta, som sitter bredvid på bänken, har jobbat med autistiska barn en stor del av sitt yrkesliv. Hon håller helt med Emina. Stödet till barn med särskilda behov har blivit sämre, menar hon.

– Nu slussas de ut i vanliga klasser, utan att det finns tillräckliga resurser. Det behövs fler vuxna i klassrummen så att man kan hjälpas åt, säger Agneta.

"Det måste vara rättvist"

Samtalet kommer snart in på allt annat som känns urholkat i den svenska välfärden. Nettan Pedersen, med en stor fjäril tatuerad på vänster överarm, tycker att Sverige prioriterar fel.

– De som jobbat hela livet i de traditionella, slitsamma yrkena, de som nu är fattigpensionärer eller sjukskrivna, de får det sämre, säger hon.

– Samtidigt tar Sverige emot så många nyanlända, som får hjälp med allting. De får startbidrag, lägenhet, möbler och porslin. Våra egna ungdomar inte ens kan flytta hemifrån. Jag har inget emot att det kommer invandrare hit, men det måste vara rättvist, säger Nettan.

S-löfte: Flytta-hemifrån-garanti för unga i Botkyrka

Hon har ett förslag: att precis som den som studerar till läkare måste ta studielån, så borde etableringsersättningen till nyanlända också vara ett lån som ska betalas tillbaka när man börjar tjäna pengar.

Långt ifrån alla i Segersjö lutar åt SD. Marie och hennes man Mauritz hoppas att de som gör det tänker om innan valet. Foto: Claudio Britos

Kompisen Agneta, som kallar sig fattigpensionär efter ett helt liv i låglöneyrken, håller med. – Det är den här känslan av orättvisa som gör att folk blir så anti. Det ligger i luften. SD kommer att få framåt med stormsteg, Det är helt självklart, säger Agneta.

– Jag tror det blir en jordskredsseger. De andra har haft chansen. Folk har ledsnat på det här, säger Nettan.

Agneta lägger till ordet "Tyvärr". Hon vill inte att SD ska bli största parti. Men hon tror att det mycket väl kan bli så.

Men gör inte Socialdemokraterna allt för att få tillbaka de här rösterna?

– Jag tror inte att folk litar på dem. Åkesson har iallafall en ärlig retorik. De andra bara svamlar, säger Agneta.

Valresultatet kommer att bli omskakande, men det kan nog vara nyttigt för Sverige att folk börjar tänka nytt efter alla år i samma hjulspår, menar hon.

Britt Lundblad, med hunden Smilla, har bott 20 år i Segersjö. "Det känns väldigt ovisst hur det kommer att gå i valet. Och det har blivit svårare att välja", säger hon. Foto: Claudio Britos

Hur skulle ett nytt Sverige se ut, om du får bestämma?

– Jag skulle vilja att folk börjar prata med varandra. Och ta hand om varandra. Som det var förr. Lite som vi har det här i Segersjö, säger Agneta.

– Men om SD får styra kanske det blir precis tvärtom, tillägger hon.

Monica, 74, har lyssnat och funderat lite till. Hon skulle egentligen vilja ha ett parti som var en kombination av Socialdemokraterna och Liberalerna, eftersom hon gillar Liberalernas förslag om enklare yrkesprogram och lärlingsutbildningar.

Lägre lön till nyanlända

Hon tycker också det vore bra, som de borgerliga föreslår, med lägre ingångslöner för nyanlända.

– Trots att jag jobbat fackligt förstår jag inte varför det skulle vara fel. Själv började jag som 16-åring som springflicka i en skobutik och fick jobba mig upp. Jag tyckte aldrig det var konstigt att jag fick lägre lön i början.

– Men det blir nog sossarna iallafall för min del. Det måste bli det, för att rädda Sverige, säger Monica.

18 socialdemokrater, inklusive partiets alla kommunalråd, gör en kvällsdrive på Odlingsvägen i Storvreten. Foto: Claudio Britos

"Hej, jag heter Ebba, jag är socialdemokrat"

Socialdemokraterna i Botkyrka jobbar intensivt för att vända stämningen bland de väljare som man riskerar att tappa till SD. – Folk tror att SD vill förbättra för pensionärerna och ge mer resurser till skolan. De blir förvånade, säger Ebba Östlin (S).

Storvreten, måndag kl 18.00. Arton socialdemokrater i vita kampanjjackor har samlats utanför Hemköp för kvällens dörrknackning. "Stoppa vinstjakten" står det på flygbladen.

Under en dryg timme ska man försöka ringa på så många dörrar som möjligt för att prata välfärdsfrågor, lyssna in stämningarna och marknadsföra S-politiken.

– Den senaste månaden har vi haft en superknack i veckan med 18-36 personer, berättar Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande, medan hon stegar iväg längs Odlingsvägen iklädd gymnastikskor och blommig blus.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande, får nöja sig med att lämna över ett flygblad. Det är inte alla som har lust att prata politik kl 18.30 en måndagskväll. Foto: Claudio Britos

Upp i hissen i ett av punkthusen, nerför trapporna. Hon får plinga på ganska många dörrar innan hon får napp.

"Hej, jag heter Ebba, jag är socialdemokrat. Jag vill höra vad du tycker om välfärden..."

Några har ingen lust att prata: "Inte intresserad av politik". Eller så blir det bara kort: "Jodå, jag röstar redan på er". En kvinna med småbarn blir glad över besöket, men hinner inte just nu. Hon får nöja sig med ett flygblad.

"Vad tycker du om välfärden?" Partikollegan Sara Sylvan har lite bättre flyt, men de röster hon fångar upp är mestadels besvikna och kritiska.

"I dagens Sverige suger väl det mesta", säger en trött röst innan dörrspringan stängs igen.

Fredric Maindo bor i Storvreten och får en pratstund med vård- och omsorgsnämndens ordförande Tuva Lund (S). "Jag praktiserade på ett äldreboende i Botkyrka och såg att det fanns stora problem med brist på personal. Jag vill veta vad de olika partierna vill göra åt det", säger han. Foto: Claudio Britos

"Våra barn får inte hjälp"

"Man hjälper för många andra, alla invandrarna som flyttar hit, medan våra egna barn inte får hjälp. Jag tycker man borde börja med dem som redan bor här", säger en mamma.

Sara vill gärna diskutera, invänder att det finns mycket bra som görs för barn i Botkyrka. Men mamman blir avbruten av sin mobil, ursäktar sig och stänger dörren.

I valkretsen Östra Storvreten fick SD över 16 procent förra valet.

Ebba Östlin kommenterar efteråt:

– Det här är ganska signifikativt för Storvreten. Folk är lite besvikna och har den här känslan. Det är därför vi knackar dörr här. Vårt uppdrag är att visa att SD är ett borgerligt parti som inte kommer att göra välfärden bättre.

Foto: Claudio Britos

Fungerar det?

– Det är ganska lätt att visa svart på vitt hur SD har röstat i riksdagen. Vi hade många sådana diskussioner när vi knackade i Bremora förra veckan. Folk tror att SD vill förbättra för pensionärerna och ge mer resurser till skolan. De blir förvånade när de ser vilka förslag de stödjer.

Men om folk tycker att ni redan har fått chansen?

– Jag förstår att folk undrar: Vart är samhället på väg? Kommer välfärden att räcka till mig och mina barn? Men jag ser ingen uppgift som vi inte kan lösa tillsammans, om vi bara samarbetar, säger Ebba Östlin.

Ni ligger rekordlågt i mätningarna. Är du inte orolig?

– Inte i Botkyrka. Här är jag inte orolig, säger den lokala S-ledaren.

S: Hemtjänsten måste kunna förstå svenska

Så röstade Botkyrka 2014

I förra riksdagsvalet fick SD 10,3 procent av rösterna i Botkyrka. Socialdemokraterna fick 36,2 procent.

I flera av de lite äldre hyreshusområdena i södra Botkyrka, som Bremora (Vårsta) och Segersjö (Tumba) fick SD mellan 17 och 20 procent. Sedan dess har SD:s stöd generellt ökat kraftigt i Sverige.

En värderingsanalys gjord av tankesmedjan Katalys visar att väljargruppen "lågutbildade arbetare" å ena sidan vill ha ekonomisk omfördelning mellan rika och fattiga, alltså klassisk vänsterpolitik, å andra sidan vill de ha minskad invandring och hårdare tag mot brottslighet.

Den här väljargruppen står idag utan politisk representation, är rapportens slutsats. (Källa Katalys rapport no. 50 ”I väntan på klasspolitik”)

Visa merVisa mindre