Följ superkranarnas väg till Stockholms nya hamn

120 meter hög, 130 meter bred och en lyftkapacitet på 65 ton. Här är superkranarna som just nu är på väg från Kina till Stockholms nya hamn Norvik.

  • Publicerad 17:39, 15 jan 2020

Här befinner fartyget just nu

Det är inte bara Slussens guldfärgade bro som är ute på segelresa över världshaven. I Indiska oceanen tuffar just nu ett kinesiskt fartyg fram bärandes två gigantiska kranar. Målet är Stockholms nya hamn Norvik hamn som öppnar i maj i Nynäshamn.

Stockholms stadshus och post-panamaxkranar. Illustration: Mitt i Stockholm

Kranarna, så kallade post-panamaxkranar, ska möjliggöra att hamnen kan ta emot de allra största fraktfartygen. De är drygt 120 meter höga i uppfällt läge, 130 meter breda samt kan lyfta 65 ton och 22 enheter i bredd. Som jämförelse är kranarna alltså 14 meter högre än Stockholms stadshus.

– De blir de enda i sitt slag i Stockholms alla hamnar, säger Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms hamnar.

Blir en spektakulär ankomst

Den 10 januari lämnade kranarna hamnen i Shanghai och väntas anlända till Norvik hamn någon gång i slutet av mars, för att sedan installeras direkt vid kajen.

– Det blir en spektakulär ankomst. Fartyget är nog svårt att missa när det glider in i Östersjön, säger Ingrid Hansson.

På grund av kranarnas höga höjd åker de inte under någon av broarna nere vid Öresund eller Stora bält. I stället åker fartyget över den del av Öresundsbron som ligger under vatten.

Stockholm Norvik Hamn öppnar den 2 maj och kommer att drivas av internationella hamnjätten Hutchison Ports. Tanken är att hamnen, strax norr om Nynäshamns oljehamn, ska avlasta trafiken in till Frihamnen i Stockholm.

Men Norvik har gett upphov till splittrade åsikter i Södertörn. Samtidigt som det talas om 4 100 nya jobb, ser många med oro på hur de tunga lastbilstransporterna kommer försämra levnadsstandarden längs vägarna in mot Stockholm.

Så kommer Norviks hamn att se ut när det är klart. Illustration: Stockholms hamnar.

Fakta

Stockholm Norvik hamn

  • Öppnar 2 maj 2020.
  • Har kortare avstånd till öppet hav än någon annan hamn på östkusten.
  • Har ett djup på 16,5 meter och tar emot de största fartygen som går in i Östersjön.
  • Ligger fem minuter från motorvägen och utanför Stockholms rusningstrafik.
  • 44 hektar.
  • 1 325 meter kaj.
  • Järnväg.
Källa: Stockholms hamnar