Hemlagat. "När jag är i Indien längtar mina barn efter linsgryta. Min man lagar mer mat från Italien och Mellanöstern", säger Malin Mendel. Foto: Pekka Pääkkö

Följ med Malin Mendel på matresa från Indien till Södermalm

I 15 års tid har Malin Mendel varit utrikeskorrespondent i Indien. Men det är inte bara nyheter hon tagit med hem – utan även matinspiration. Följ med på Malins kulinariska resa från Indien till Södermalm.

  • Publicerad 08:20, 31 okt 2020

Ett riktigt grårusk har sänkt sig över Södermalm, men in till Shanti Softcorner har hösten inte nått. Restaurangen är Malin Mendels favorit, och det är där Mitt i träffar henne.

Malins kärlek till Indien, och södra Asien, föddes för länge sedan i Pakistan.

– Jag bodde där som liten, pappa jobbade för Volvo i Lahore. Det gjorde ett otroligt starkt intryck på mig. Jag blev förälskad i kulturen, kaoset och folket, säger Malin.

Att maten var god gjorde inte saken sämre.

– Jag blev helt besatt. Jag hade bara ätit köttbullar och makaroner innan, och hade aldrig smakat något liknande. Den är så mustig och smakrik.

Mat som gemenskap

Att hon ville bli utrikeskorrespondent visste Malin tidigt. Hennes pappa reste mycket och reselustan smittade av sig.

– Innan jag blev stationerad i Indien hade jag gjort reportageresor till mängder av andra länder. Men Indien är så tacksamt, det finns alltid något att göra tv-inslag om. Det var en bra bas.

Och ju mer Malin lärde sig om indisk mat, desto närmare kom hon folk.

– I Indien speglas människors identitet i vad som ligger på tallriken. Hindu, kristen, muslim, fattig eller rik, från landet eller från staden. De äter olika saker. Maten blev en nyckel till att förstå landet, säger Malin.

– Min hindi är inte så bra, men mat och ingredienser kan jag.

Familjebusiness. Michael Peduru-Aratchi på Lanka Livs visar lite av butikens utbud för Malin Mendel. Hit går Malin ofta för att få tag i de kryddor som inte finns på ICA. Foto: Pekka Pääkkö

Samlar recept

Hennes matkunskaper har hittills resulterat i två kokböcker. Den tredje, Mitt indiska liv, släpps i veckan.

Den senaste boken är liksom de tidigare inte bara en samling recept, utan syftet är också att skapa en större förståelse för Indien.

I Mitt indiska liv skriver Malin om vad hon tror vi kan lära oss av Indien för att leva klimatsmartare. Indiska vegetariska recept blandas med yogans filosofi, som bland annat säger att människan existerar på lika villkor som natur och djur.

– Jag har bevakat klimatet mycket, och det känns som att vi är på väg åt fel håll. Här har vi har mycket att lära av indiers respekt till mat och råvaror, och deras förhållningssätt till livet genom yoga. Så med boken ville jag binda ihop mat, yoga och klimat, säger Malin.

Klimatsmarta alternativ

Recepten till boken har samlats in från folk Malin träffat på sina resor. Och att just indisk mat och klimat gifter sig så bra beror bland annat på att många rätter är vegetariska, menar Malin.

– Många säger att man inte kan lägga klimatansvaret på den enskilda, men vi måste också göra någonting. Och en av de enklaste sakerna vi kan göra är att tänka på vad vi äter.

Om man är van att bara steka köttbullar, hur ska man ställa om till att laga indiskt?

– För många kan det vara ett rejält kliv. Bäst är då att börja med enkla recept. Min förläggare blev besatt att eggburji, det är som äggröra på indiskt vis. Det är ett bra första steg.

Halvtid. Utrikeskorrespondenten Malin Mendel spenderar halva året i Indien, andra halvan hemma på Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Tips från Malin

Södermalmstips
Shanti Softcorner, Södermalmsallén 34.
"Jag gillar lokalen, den är speciell. De som jobbar här är gulliga och de använder bra råvaror."

Lanka livs, Ringvägen 143.
"Det är en familjebusiness där sonen nu driver affären. De importerar kryddor själva, och det är en väldigt trevlig affär. De har curryblad, hel spiskummin, picklad lime, sånt som inte finns på ICA."

South Indian, Hornsgatan 127.
"Det är ett nyöppnat ställe. De är en av få restauranger som serverar riktig sydindisk mat."

Recepttips från boken
Bästa vegogrytan för köttälskaren, en mustig kikärtsgryta med kokos.

Kejsarens favorit Shahi paneer, en festlig tomatgryta med indisk färskost, paneer.

Chokladmousse med cashewnötter och dadlar för att som de säger i Indien ”After you can enjoy with sweets”.

Visa merVisa mindre