Följ med in på Täbys gladaste hunddagis

Det sjuder av fyrbent aktivitet inne på hunddagiset i Gribbylund. Här får de omvårdnad när husse och matte på jobbet och människor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning får en möjlighet att arbetsträna. Mitt i Täby hälsar på när Hoa Palu och Vanja Lindblad tränar hjärngympa hundarna.

  • Publicerad 16:08, 14 sep 2017

Den 12-årige borderterriern Ture ligger och har ont i magen. Hoa Palu lägger örat mot magen och lyssnar om det dags för någonting att komma ut.

– Det kanske kommer ett splash på mattan, men det ska nog inte vara någon fara, säger hon och skrattar.

Borderterriern Ture har lite ont i magen så han vilar en stund på mattan. Foto: Erik Lejdelin

Inte alltid ett drömyrke

Vi befinner oss på Frösunda Activera Hundcenter i Gribbylund där Hoa Palu tillsammans med flera andra får ansvara för hundar när matte och husse är på jobbet. Centret är en plats dit människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får komma och arbetsträna.

”Man får inte vara rädd för att bli smutsig” – Vanja Lindblad, hundansvarig.

Att få umgås med hundar hela dagarna kan för många kännas som ett drömyrke, men det är en prövning i tålamod att hålla koll på dagisets tio hundar.

– Man får inte vara rädd för att bli smutsig. De dreglar och man måste plocka upp bajs och kräks. Och såklart städa deras bås, säger Vanja Lindblad, hundansvarig.

Hon säger också att de har, precis som vi människor, både dåliga och bra dagar och man måste lära sig att tolka djurens olika humör.

Inga lata jyckar

Hundar vill inte ligga på latsidan, därför är det långpromenader två gånger om dagen och flera pass med hjärngympa som gäller.

– Vi går ofta kring Rönningesjön och i Stolpaskogen. De behöver motion men också använda hjärnan genom att bland annat leta efter godis som vi har gömmer, säger Vanja Lindblad.

Blandrasen Samson ligger och tar det lugnt i sitt bås under tiden de andra hundarna stimmar runt. Foto: Erik Lejdelin

I en specialsydd filt med små gömda fickor har Hoa gömt en massa hundgodis som Maja, en flatcoated retriever, ska nosa sig till.

– Hon är väldigt glupsk och skulle kunna äta hur mycket som helst, säger Hoa samtidigt som Maja frenetiskt letar med nosen efter godbitarna.

Meningsfull vardag med hundar

Arbetet på hunddagiset liknar vilket jobb som helst med fasta tider, eget ansvar och samarbete med andra kollegor. Men hundarna här har högre krav på sig än på andra dagis – de måste vara stabila, trygga och fungera bra i gruppen.

– Det är ett självständigt arbete och man lär sig att respektera varandra. De får också utbildningar i allt från olika raser till hur man ska tolka hundarna, säger Vanja Lindblad.

Hoa Palu tillsammans med sin favorithund Zelda, en snabb liten yorkshireterrier. Foto: Erik Lejdelin

Ska snart släppa en bok

Förutom att hjälpa till med hundarna skriver Hoa Palu en bok som planeras att komma ut i november.

Zelda är nyfiken på vad Vanja gömmer i handen.

– Den är inte helt biografisk men den utgår en del från mig själv. Syftet med boken är att slå sönder CP-myten, säger hon.

Hennes favorithund på centret är Zelda, en snabb liten yorkshireterrier, som är nyfiken på allt i sin omgivning.

– Hon är väldigt söt och liten, men man får inte låta skenet bedra för hon är väldigt snabb för sin storlek.