Följ med på en timme vid Liljeholmsberget Foto: Sacharias Källdén

Följ med in i Söderorts "hemliga" borg

Som en ointaglig borg med utsikt över hela stan, reser sig bostadsområdet Liljeholmsberget som en vakande närvaro över omgivningen. Vi intog borgen i en timme, för att kolla vad som egentligen försiggår bakom dess murar.

  • Publicerad 12:56, 27 nov 2019

Foto: Sacharias Källdén

11.00 Som en bergets egen galjonsfigur hänger konstnären Acke Oldenburgs konstverk Fröken Ek på bergets häll och syns norrifrån. Fler av konstnärens verk kan man se i de olika trappuppgångarna i bostadshusen, som byggdes i början av 90-talet.

Foto: Sacharias Källdén

11.11 "Det är bra att det blir något nytt där". Det tycker sextonåringarna Wilmer Strömsten, Olle Svensson Calle Ahlberg och Em Vetterud, om att gamla Folkskolan kan bli ungdomshus inom ett par år. De pluggar alla på Stockholms Estetiska Gymnasium och Wilmer, Olle och Calle har ett band tillsammans som heter "Working Class Vigilantes". Em har inget eget band just nu, men sjunger och spelar bas. De hoppas att det framtida ungdomshuset ska ha en studio där man kan spela musik. Planen är att det ska öppna 2021. Då kommer de fyra musikanterna vara i 18-årsåldern.

Foto: Sacharias Källdén

11.16 Vem släppte in hundarna? Cave Canem - "Akta er för hunden", en varning förevigad av Acke Oldenburg i gatstenen framför byggnaden där stadsdelsförvaltningen delar sina lokaler med, bland annat, beroendemottagning. En lapp på dörren tydliggör att inga hundar är välkomna ändå, så det kanske inte är så farligt som marken antyder.

Foto: Sacharias Källdén

11.28 Ann och Lars-Erik Berglund har bott på Liljeholmsberget sedan området byggdes för cirka 25 år sedan. Från sitt fönster kan Ann kan se sitt barndomshem på Södermalm, och långt mer därtill. De bor på sjätte våningen i huset, och har därmed en bättre utsikt än de allra flesta i hela stan. De beskriver området som trevligt och lite hemligt. "Lite som sista utposten innan stan", säger Lars-Erik.

Foto: Sacharias Källdén

11.40 Nästan, men inte lika, ålderstiget som gamla Folkskolan, är huset som idag huserar Nordiska Musikgymnasiets elever. När det byggdes 1925 var det som Brännkyrka församlingshus, med bostäder för församlingens anställda, samt bibliotek, men sedan 1957 är det en vanlig, dödlig byggnad. En vanlig byggnad som visserligen tillhör den exklusiva klicken som Stockholms Stadsmuseum "blåklassat" på grund av dess kulturhistoriskt höga värde.

Foto: Sacharias Källdén

11.55 Många trappuppgångar på berget är prydda av Oldenburgs dramatiska och samtidigt stillsamma verk.

Liljeholmsberget i korthet

Liljeholmsberget (26 m.ö.h) är bebyggt i olika etapper.

1900 kom byggnaden som först huserade Liljeholmens folkskola, därefter andra verksamheter i perioder. Fram till nyligen var det en gymnasiesärskola i huset, och nyligen sökte stadsdelen bygglov för, i det att bedriva aktivitetshus för ungdomar och ungdomsmottagning.

1925 Tillkom brännkyrka församlingshus, som ses från tvärbanestationen. Idag finns Nordiska Musikgymnasiet i huset.

Östra, och högsta, delen av berget var tomt fram till början av 90-talet. Då tillkom de lägenhetshus som står där idag, besmyckade av konstnären Acke Oldenburg.

Visa merVisa mindre