Följ med in i Åkersbergas nya brandstation

Egentligen har den varit i gång sedan december. Men i onsdags (29/3) invigdes den nya brandstationen i Åkersberga även officiellt. Den nya stationen är stor nog att rymma mer personal om det skulle behövas. Bra, med tanke på att Österåker och grannkommunerna växer.

  • Publicerad 10:19, 4 apr 2017

– Jag ska inte hålla något brandtal, vitsade kommunalrådet Michaela Fletcher (M) som klippte invigningsbandet – en kedja – tillsammans med Svante Borg, förbundsdirektör för Storstockholms brandsförsvar. Till sin hjälp hade de en hydraulsax, som normalt används av räddningstjänsten för att klippa upp exempelvis krockade bilar.

Därmed var Åkersbergas nya brandstation på Näsvägen i Åkers Runö officiellt invigd.
Att det byggs nya brandstationer i Stockholmregionen tillhör verkligen inte vanligheterna. Senast det skedde var i Värmdö 1992, och innan dess i Kista på 1980-talet.

– Det känns jättebra. Åkersberga är en bra bas både för att nå Ljusterö och Vaxholm, säger Svante Borg till Mitt i.

Ovanligt med nya brandstationer

Den nya stationen ersätter brandstationen på Stationsvägen i Åkersberga, byggd 1968. Med tiden blev den för trång, inte minst för utryckningsfordonen som är större nuförtiden. En annan anledning till flytten är att det höll på att bli för trångt runt stationen, i takt med att Åkersberga förtätats.

Med den nya placeringen vid den kommande infarten till Kanalstaden slipper utryckningsfordonen den värsta trafiken och får nära både till 276:an och Svinningevägen, och vidare färd mot Vaxholm. Dessutom är stationens vagnhall väl tilltagen, så att det blir lättare att tvätta och hålla fordonen i topptrim.

– Hittills har vi hunnit ha 70-80 larm på den nya stationen, varav ungefär tio procent varit av allvarligare karaktär, exempelvis trafikolyckor eller bostadsbränder, berättar Mårten Byström, brandmästare som visade runt.

– Hittills har det funkat alldeles utmärkt, men jag hoppas att sista biten väg mot Svinningevägen rustas upp, den är inte bra.

Kvinnliga brandmän saknas

På bottenvåningen finns förutom vagnhall även tvättstuga och omklädningsrum där brandmännens skyddskläder hänger. Dit kommer man på brandmannavis snabbast via två glidstänger från övervåningen. På övervåningen finns ledningsrum, kontor, lektionssal och gym. Dessutom omklädningsrum, både herr och dam. Samtliga drygt 30 anställda är män, men Svante Borg hoppas att även kvinnliga brandmän ska söka sig till Åkersberga.

På övervåningen finns små egna rum för de brandmän som jobbar natt, tv-rum och ett stort kök med matplats, som Mårten Byström pekar ut som lite av brandstationens hjärta:

– Här samlas vi och kan prata både om roliga saker och tråkigheter, säger han.

Plats även för ambulans

Brandstationen har byggts av kommunala Armada efter ritningar från Sweco. Från början var byggstarten planerad till 2013, men första spadtaget togs inte förrän hösten 2016. En anledning var att det från början inte var klart att även ambulansverksamheten skulle rymmas i lokalerna.

– Just att det finns utrymme att expandera stationen personellt är bra. Sedan är vi glada att det till slut blev så att ambulansen kunde vara här, trots att de inte har samma huvudman utan tillhör landstinget, säger Michaela Fletcher.

Kommer ni att rusta upp vägen till brandstationen?

– Ja, det är ett måste. De ska ju kunna göra sitt jobb.

En som är nöjd är Joakim Peters, brandman med 29 år i yrket. Han jobbade i Åkersberga fram till 1999, och har sedan arbetat på brandkåren både i Kista och Kungsholmen i Stockholm. Sedan 2015 är han tillbaka på stationen i Åkersberga.

– Det går inte att jämföra! Det är ett lyft. Den enda fördelen med den gamla brandstationen var att den hade en gymnastikhall, säger han.

– Det är ljusa och fräscha lokaler, och välisolerat så man inte hör järnvägen. Och så har vi en stor vagnhall och det är bra planerat och läget är bra. Jag tycker att det är jättejättefint. Det är kul att komma till jobbet på morgonen.

”Det går inte att jämföra! Det är ett lyft.”

Han är också nöjd med att ambulansverksamheten fått plats i brandstationen.

– De är en jättebra resurs och de åker med oss när de kan. Vi tränar och äter tillsammans och vi brukar laga mat till dem, för de är ute på larm mycket mer än vi.

Senare i vår kommer den nya brandstationen även att ha öppet hus för allmänheten, meddelar kommunen.