Följ guldbrons resa från Kina till Slussen – live

Den nya gigantiska guldbron som ska förbinda Gamla stan med Södermalm är är nu framme vid Slussen.

  • Publicerad 07:31, 8 jan 2020

Observera: Denna artikel publicerades den 8 januari 2020. Titta i arkivet nedan för de senaste uppdateringarna. 

Ursprungsplanen var att den nya huvudbron skulle ha anlänt till Slussen omkring den 8 februari.

Den 140 meter långa bron transporteras med lastfartyg och befann sig den 30 januari i Medelhavet utanför Egypten.

När lastfartyget väl är framme ska skeppet sänkas ner i Saltsjön, så att bron kan lossas och flyta på pontoner. Därefter kan den bogseras in till kajen, och fartyget kan tömmas på vatten och åka iväg igen.


Här befinner sig fartyget just nu:


Bron – som staden beställt av Skanska – är inte tillverkad i Sverige, eller i Europa, utan i Kina av CRSBG (China Railway Shanhaiguan Bridge Group) som är en av de största brotillverkarna i världen.

Det fanns enligt Skanska ingen tillverkare i Europa som kunde göra den i det tidspann som staden behövde, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen. 

Den gigantiska bron ska fraktas med båt till Sverige, vilket orsakar ett massivt utsläpp av växthusgaser. Något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.


Bron blir 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 400 ton. Höjden varierar mellan en och sju meter. Bron är ritad av arkitektbyrån Foster+Partners som även gjort den nya Årstabron i Stockholm. Foto: Skanska.

Så här är det tänkt att det ska se ut när guldbron kommit fram och monterats på plats vid Slussen. Illustration: Foster+Partners/Stockholms stad.

Så här går färden. Bron är när den transporteras endast grundmålad, och kommer få sin guldiga finish först i Stockholm. Illustration: Skanska


Öppnar efter sommaren

Vid upphandlingen av bron ska Stockholms stad inte heller ha ställt några miljökrav.

Enligt uträkningar genererar transporten av bron lika mycket utsläpp som att köra en medelstor bil genom Sverige 3 500 gånger, eller flyga från Stockholm till New York 3 000 gånger.

Guldbron ska öppnas för trafik den 24 augusti. På bron ska både, bilar, bussar, cyklar och gående kunna ta sig från Slussen till Gamla stan.

I slutet av augusti påbörjas även rivningen av den västra bron, där det sedan ska bli ett vattennära promenadstråk.