SYSSELSÄTTNING. Botkyrka återinför fjolårets satsning på 100 ungdomsjobb, om än med ett lite annorlunda upplägg. Foto: Mostphotos

Fokus plugg när Botkyrka ska sätta 200 ungdomar i jobb

Fjolårets satsningen på att få Botkyrkas ungdomar i jobb gör comeback i år – och utökas från att omfatta 100 ungdomar till det dubbla. Nu ska det bli mer fokus på studier.

  • Publicerad 05:00, 3 maj 2022

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att det är strax över 1 000 ungdomar i åldrarna 18–29 år i Botkyrka som just nu är arbetslösa.

För att få bukt med detta har kommunen beslutat att fortsätta med förra årets program om att få 100 ungdomar i sysselsättning – men med viss modifikation.

– Nu ska vi nå 200 ungdomar med målet att 82 procent av dem antingen ska komma ut på arbetsmarknaden eller fortsätta sina studier, säger Ing-Marie VIklund (L), ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Individanpassat upplägg

Fjolårets satsning var en renodlad satsning på att få ungdomar ut i arbetslivet, som ett svar på den ökade arbetslöshet som uppstod när coronapandemin svepte in. Satsningen bestod av en inledande praktik och sedan sex månaders arbete med lön.

Den här gången tänker man lite annorlunda.

– Mer individanpassat upplägg och mer fokus på utbildning. Förra gången handlade det om att snabbt få ut de här ungdomarna i arbetslivet, men nu tänker vi mer långsiktigt genom att erbjuda en framtid som de kan säkra genom studier, säger Viklund.

Fjolårets satsning kostade 12 miljoner kronor och omfattade 100 ungdomar. Den här gången är det 200 ungdomar för halva kostnaden. Hur går det ihop?

– En stor del av förra satsningen var just sex månaders lön per person. Nu försöker vi istället leda in folk i studier eller jobb som finansieras på annat håll. I år försöker vi också fokusera på att nå ut till personer som vi kan ta hand om under en längre tid.

– Sedan vet jag att det är lätt att prata om hur mycket saker kostar, eller hur mycket samhället sparar. Men det allra viktigaste med det här är att ge människor utrustning för ett bra liv. Att man går ifrån att se mörkt på framtiden och samhället till att känna att man är med och bidrar och att man mår bra.

Ing-Marie Viklund (L), ordförande arbetsmarknads- och buxenutbildningsnämnden i Botkyrka. Foto: Stefan Tell