Kursledaren Hans Hallengren. Foto: Liza Youhanan

Fokus på business-svenska ska få nyanlända företagare ut i jobb

Botkyrkas vuxenutbildnings kurs Svenska för företagare vill hjälpa nya svenskar att förverkliga sina företagardrömmar om framtiden. ’’Jag blir förbannad när jag ser att Sverige inte tar tillvara på människor’’, säger kursledaren Hans Hallengren.

  • Publicerad 11:36, 22 dec 2017

Hans Hallengren står längst fram i klassrummet och pratar vant om momsskatter i Sverige. Kursen Svenska för företagare, SFF, har sedan augusti ett samarbete med organisationen Företagarna, där Hans jobbar, som innebär mer praktik än teori för eleverna.

– Anledningen till att jag gör det här är för att jag ser ett slöseri med resurser. Jag blir förbannad när jag ser att Sverige inte tar tillvara på de som kommer hit, rent arbetsmässigt behöver vi ju folk i till exempel vården och skola, berättar Hans.

Tidigare kurser på andra orter visar att ungefär 40 procent av deltagarna har startat företag genom Företagarnas program.

– Men det är faktiskt svårt att föra statistik eftersom alla är i så olika stadier när de kommer till oss. Vissa vill lära sig mer, andra har redan företag och vissa startar inte förrän ett, två år efter kursen, säger Hans.

Gruppen han handleder i Botkyrka är en av de mest drivna han har stött på.

– Det här gänget är grymma! Vi hinner också med väldigt mycket för att de har en hög språknivå, så det är jätteroligt, säger Hans.

Olga Tarkhanova försöker vara med på alla workshops, där får eleverna praktisk information om egenföretagande. Olga är språklärare på SFF och ser att eleverna fått en nytändning i och med initiativet.

– Vi märkte att behovet fanns, eleverna ställde frågor om skatter och företagande som vi språklärare inte alltid kan svara på. Därför kombinerar vi nu språkinlärning med företagsföreläsningar, säger Olga.

Varje vecka flätas praktisk kunskap och information ihop med språkinlärning.

– Vi följer upp föreläsningar så att elever förstår ord, vi går igenom fraser inför varje föreläsning.

Förutom språklektioner och workshops får varje elev också en mentor som de träffar några gånger under terminen.

– På så sätt får de input, kan ställa frågor och få personlig feedback, det blir mer hands on än tidigare, säger Hans.

Stefan Cepeda, verksamhetsutvecklare på Botkyrka kommuns vuxenutbildning, menar att den nya modellen ger eleverna en chans att följa sina passioner.

– Vi vill främja kreativiteten och bidra till tillväxt. Debatten handlar nästan alltid om jobb eller skola - kreativiteten och självuppfyllande hamnar på sidan av och därför tror jag just att driva eget kan vara ett sätt för människor att hitta sitt personliga driv, säger Stefan.

Svenska för företagare

SFF, Svenska för företagare, är del av SFX, Svenska för yrkesutbildade, som är ett samarbete mellan alla Stockholms läns kommuner, där fokus ligger på yrkesspråket. Syftet är att förkorta tiden till arbete eller företagande.

Kursen Svenska för företagare, SFF, har sedan augusti ett nytt samarbete med Sveriges största företagarorganisation Företagarna och deras program Nyanlänt företagande.

Under hösten och våren har SFF Botkyrka genom samartbetet med Företagarna valt en mer praktisk inrikting. Kursdeltagarna får ta del av workshops och praktisk information som leds av representanter från olika företag.

Det varvas med språklektioner med särskilt fokus på svenska i företagande.

Det här är första gången modellen testas i Stockholm.

Utbildningen SFF vid Botkyrka vuxenutbildning erbjuder SFI C, D och SVA Grund, som är svenska på grundläggande nivå.

Visa merVisa mindre

Organiserad. Alexandra Constantinescu tror att språket är första steget för att starta ett framgångsrikt företag i Sverige. Foto: Liza Youhanan

”Utan svenskan kan man inte göra något”

Alexandra Constantinescu vill jobba med eventplanering. Nu när SFF firar tio år är hon med och organiserar festligheten. ’’Jag börjar litet och hoppas kunna göra min hobby till mitt heltidsjobb i framtiden.

Hon planerar att jobba med dop, bröllop, fester och konferenser.

– I mitt hemland Rumänien har jag jobbat inom turism och eventplanering i åtta år, men i Sverige är det en svår bransch. Det finns redan många väletablerade företag.

Därför planerar Alexandra att börja med mindre lokala events. I våras organiserade hon klassens avslutning med lotteri och handgjorda presenter till alla elever för ungefär 100 personer. Nu närmast väntar jubileum.

– SFF fyller tio år och jag ska vara med och planera eventet. Vi i Sva-gruppen hjälper varandra, jag ska till exempel använda mig av Ömers bordsdukar och mina kollegor ska passa på att presentera sina produkter, berättar Alexandra.

Hon säger att SFF gett henne en chans att satsa på sin idé.

– Workshops har varit jättebra för vi får chans att träffa företagare, start-ups, myndigheter och få idéer och kontakter som kan vara svårt att få annars.

Eftersom Alexandra har barn vill hon likt Luisa och Thi satsa på ett jobb som ger henne flexibilitet och tid att jobba hemifrån. Men innan hon satsar på företaget fullt ut vill hon slipa på svenskan.

– Först och främst fokuserar jag på svenskan, det har jag sagt från början, fokusera på skolan, lära mig svenska annars kan man inte göra något alls, varken studera eller jobba.

Klippa. Luisa Urreo Ilifto är frisör som vill starta eget i Botkyrka. Foto: Liza Youhanan

”Jag hoppas att jag kommer bli accepterad”

Luisa Urreo Ilifto har försökt hitta jobb som frisör i Sverige men utan framgång. Nu vill hon starta eget. ’’Jag tänker anställa mig själv helt enkelt.’’

Hon kom till Sverige för sju år sedan. Innan hon kom till Stockholm jobbade hon tio år i Milano som frisör.

– Jag kan mitt yrke, det är inte det som är problemet. Jag behöver information och hjälp att komma igång, berättar Luisa.

I och med SFF: s nya satsning ser hon ljust på framtiden. Förutom personlig feedback får deltagarna också guidning i hur man bäst presenterar en affärsidé och utformar en affärsplan. För Luisa del försöker hon än så länge lista ut om hon ska hyra en lokal eller hyra en stol i en salong.

– De flesta jag pratar med vill att man ska kunna bättre svenska, så det är inte lätt för mig att hitta jobb. Språket är ett hinder eftersom jag inte bara vill ha spansktalande kunder, utan vill att alla ska komma till mig.

SFF är ett bra alternativ för äldre personer som kan sina hantverk och vill skapa en egen möjlighet på arbetsmarknaden, menar Luisa.

– Jag är ensamstående mamma och för mig blir det därför extra viktigt. Vi är flera mammor här som försöker klara oss själva. Andra som har familj i Sverige kan öppna restaurang till exempel och anställa hela familjen, då får alla jobb på en gång.

Nu närmast väntar praktik på Hela Människan för Luisa.

– Jag är 50 år och vet att jag aldrig kommer att få perfekt svenska. Men jag ska träna och hoppas att folk kommer att acceptera mig på arbetsmarknaden.

Chef. Thi Jacobson har redan hittat framtida anställda i SFF klassen.

”Det är lätt att starta företag i Sverige”

Thi Jacobson sitter nästan längst fram i klassrummet. Hon har många frågor om svenskt företagande. ’’Jag har redan hittat flera i klassen som jag vill anställa i framtiden.’’

Thi har tidigare jobbat som mäklare men med sin passion för mat vill hon pröva vingarna inom catering.

– Jag vill erbjuda mat från olika länder. Och jag tänker anställa kockar som är experter på att laga just sin mat, från sina länder. Så de andra kockarna behöver inte lära sig varandras mat utan alla lagar sin specialitet.

Kunder kan välja vilken typ av mat de vill ha och på så sätt välja vem som är huvudkock. Thi driver företaget och är med och lagar mat – det är tanken med hennes företag.

– Jag har redan hittat många i SFF-klassen som jag kan anställa, så det är jättebra, vi hjälper varandra.

Hon tycker att upplägget med SFF har fungerat bra, eftersom de flesta deltagare är ute just efter praktisk information.

– Vi får också kommunicera med olika typer av människor och stärka vår svenska. Ingången till Sverige är språket.

Thi har tidigare efterlyst mer information om hur man driver företag i Sverige.

– Det är lätt att starta företag i Sverige, det är information om hur man driver ett företag som vi behöver.

För Thi är egenföretagande också ett sätt att kunna bestämma över sin egen tid.

– Jag är i Sverige för att jag har fått barn och med ett eget företag kan jag bestämma själv. Jag kan ta hand om mitt barn på dagarna och jobba och plugga på natten.

Fixar tyg. Ömer Uzel importerar textil från bland annat Turkiet – han har redan kunder från hotell och restaurangbranschen. Foto: Liza Youhanan

”Man måste förstå marknaden ser ut här”

I Turkiet drev Ömer Uzel tre företag. Nu ska han bygga upp dem igen. I Sverige är han i full färd att öppna sitt första showroom i Alby. ’’Jag har textil till alla som behöver!’’

Ömer är en erfaren företagare och läser på SFF för att bättre förstå den svenska marknaden.

– Varje marknad har sin stil, sina preferenser. Det är upp till oss att förstå den kontext vi jobbar i, då vet vi också vad våra kunder vill ha. Jag har fått mycket hjälp med mitt företag och lär mig också termer och uttryck på svenska som jag annars bara kan på turkiska, berättar Ömer.

För ett år sedan lämnade han Turkiet för Sverige.

– Jag importerar en hel del därifrån fortfarande, jag har ju kontakter så det är väldigt praktiskt, berättar Ömer.

Ömer importer möbler som han säljer till hotell och restauranger.

– Fast huvuddelen av företaget är textilier. Jag säljer både till privatpersoner och till hotell- och restaurangbranschen, till grossistpriser.

I Botkyrka har Ömer flera kontakter och har redan etablerat trogna kunder. Om ungefär två veckor öppnar ett showroom i Alby dit kunder kan komma och ta del av utbudet.

– Jag hade inte startat företag om jag inte hade kommit till den här kursen, jag har lärt mig marknadsföra mot Sverige. Jag har också lärt mig mer om svensk kultur och hur marknaden ser ut här.