Kaninuppfödare Nina Lindström tvingades hämta grässpill på kommunmark i Kallhäll. Foto: Läsarbild Privat

Foderkrisen: Uppfödare nödslaktar kaniner

Kaninuppfödare Nina Lindström måste ransonera fodret till sina djur. Andra uppfödare tvingas ta till ännu mer extrema åtgärder på grund av torkan. – Många andra kaninuppfödare har börjat slakta sina kaniner, berättar Nina Lindström.

  • Publicerad 11:47, 13 jul 2018

I veckan gav Järfälla kommun klartecken för privatpersoner att hämta slaget gräs på kommunala grönområden. För kaninuppfödaren Nina Lindström i Gamla Barkarby betydde det att hon kunde få mat till sina kaniner i ytterligare två veckor.

– Det är deras viktigaste mat. Hö håller igång magen. De behöver äta hö hela tiden och de äter väldigt mycket jämfört med hur små det här.

”Kaninuppfödare har börjat slakta”

Nina Lindström, som sitter i styrelsen för Stockholms läns kaninavelsförening, berättar om oron bland uppfödarna. Foderbristen är akut och flera har redan tagit till drastiska åtgärder, uppger hon.

– Många andra kaninuppfödare har börjat slakta sina kaniner. Vi kommer inte göra det, säger Nina Lindström.

Familjen Lindström föder upp avels- och utställningskaniner. Hittills har de lyckats omplacera och sälja en del kaniner, säger Nina, men ingen vet vad som händer framöver.
– Vi har behövt sälja några som vi inte hade tänkt sälja. Det tråkigt. Vi får göra om planer om vilka raser vi har.

När Nina Lindström läste i sociala medier om Marita Carlsson och Carina Osténs fina initiativ att kratta ihop hö på kommunal mark i Kallhäll nappade hon direkt. Hon körde dit och fyllde en hel släpkärra med grässpill. Hon är oerhört tacksam för att deras stora hjälp, säger hon.

Tvingats plocka kvistar

– Jag har försökt på alla sätt att hitta hö till våra kaniner, men det är ingen som har till salu, förklarar hon.

Hur har ni hittills fått tag i mat?

–Vi har plockat det som finns på tomten och försökt ransonera det foder som finns. Vi har gett dem kvistar och morötter, men det är inte samma sak.

Men kaniner älskar väl morötter?

– Det är inte så nyttig för dem, det är mer som som godis.

Nina Lindström säger att det går att importera hö från Litauen och Polen. Men familjen har varken råd eller plats för ett lastbilsflak med höbalar som väger ett ton.

Höpriset fyrdubblat

– Höpriset nu är uppåt 8 kronor kilo. I vanliga fall kostar det 2 kronor. Nu har jag sett annonser på hö till högstbjudande, berättar hon.

”Höpriset nu är uppåt 8 kronor kilo. I vanliga fall kostar det 2 kronor”

Familjen Lindström bor i en villa i Gamla Barkarby. Tomten gränsar till Stockholm stad, men därifrån har de inte fått klartecken att kratta hö, säger hon. Nina Lindström hoppas nu på fler tips i närområdet för annars måste de resten av barnens sommarlov köra runt och leta hö.

– Vi har kollat runt med vänner över hela Sverige om de har hö. Vi har lite krokar ute här och var, men det är Småland och Dalsland. Det blir ju långt att åka dit.

Nina Lindström är också orolig för vad som ska hända om extremtorkan håller i sig. Foderbristen slår ju ännu värre i vinter, konstaterar hon.

– Det gäller att köpa nu för priserna kommer bara att bli högre.