Bind din egen blomsterkrans, klä och dansa runt stången. Vill du fira en traditionell svensk midsommar så är Överjärva gård ett bra tips. Foto: Mostphotos

Födelsedagstårta och traditionell midsommar på Överjärva gård

Bind din egen blågula blomsterkrans, dansa runt stången och ät tårta. Midsommarfirandet på Överjärva gård blir extra festligt i år eftersom Järvastaden fyller tio.

  • Publicerad 08:55, 17 jun 2016

För er som blir kvar i staden, ännu inte har smitt några planer för midsommar och gillar ett traditionellt firande så är Överjärva gård ett säkert kort.

– Det brukar vara oerhört mycket folk här, flera tusen. Under förutsättning att det är bra väder förstås, säger Ulla Alm i Kulturlandskaparna som håller i midsommarfirandet.

Prick klockan elva på midsommarafton drar programmet igång. Traditionsenligt hjälps man åt att klä den lövade midsommarstången med blommor. De som vill får även tillverka sin egen blomsterkrans.

Blommorna slås av med lie och hämtas i mängder dagen innan. Det ska vara sådana blommor som finns i närområdet.

– Inga konstiga saker, raps och blåeld, gult och blått passar jättefint, Även om jag tycker att raps är lite ogräs, men det upplever inte folk. Det är bara tant Ulla som är sådan, haha. Lite gräslök blir också fint, lila, säger Ulla Alm.

För att allt ska gå städat till har Kulturlandskaparna personal på plats som vaktar blommorna och fördelar dem. Annars är risken överhängande att folk bara snappar åt sig de allra vackraste blomstren och slänger måndagsexemplaren på marken.

Som traditionen bjuder blir även dans runt midsommarstången med Små grodorna, Prästens lilla kråka och de andra ringlekarna.

De som vill inmundiga matjessill och nubbe får vackert packa picknickkorgen. Men om man håller till godo med exempelvis laxröra så håller Överjärva Gårdscafé öppet. Det kommer även att finnas korv med bröd till försäljning.

Sist men inte minst, Järvastaden fyller tio år och bjuder på tårta och andra överraskningar. Gissningsvis blir det jordgubbstårta, som sig bör på midsommarafton.

Fakta

Ta ett snack med fåren

Midsommarfirandet på Överjärva gård pågår mellan klockan 11 och 16 på midsommarafton.

Ta en titt inne i Fårens hantverksbod som har fårskinn och material för ullhantverk till försäljning.

Fårhagen håller öppet för den som är sugen på att ta ett snack med fåren.

Arrangerar gör föreningen Kulturlandskaparna tillsammans med Järvastaden, Råsunda Förstads AB och Solna stad.

Tänk på att Kolonnvägen är avstängd från Ulriksdals station och norrut.

Visa merVisa mindre