Den lokala FN-föreningen i Sollentuna och Upplands Väsby har tagit fram ett pris för att lyfta fram den eller de som jobbar långsiktigt och hållbart för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling.

Nu har arbetet med att finna lämpliga pristagare inletts.

– Med växande klimathot, skenande pandemi och ökande våld runt omkring oss känner vi att det är mer angeläget än någonsin att hitta goda exempel på hållbar utveckling, sägerBernt Josephson på Sollentuna Väsby FN-förening.

Agenda 2030-priset ska delas ut årligen på FN-dagen den 24 oktober fram till och med år 2030.

– Vi hade tänkt dela ut det här priset för första gången förra året, men då kom pandemin emellan så vi fick tyvärr skjuta upp det.

Två priser

Målet är att bidra till spridningen av budskapet runt Agenda 2030, lyfta fram goda exempel och att stimulera till ökat engagemang runt arbetet med hållbar utveckling.

– Tanken är att försöka, om möjligt, få en pristagare från varje kommun. Vi har ju nu två priser, ett från 2020 och ett för 2021, säger Bernt Josephson.

Priset består av en utmärkelse i form av en tavla.

– Vi är en liten ideell förening utan stora ekonomiska resurser. Man blir inte ekonomiskt rik, det ligger mer på det symboliska planet. Priset ska vara en ärofylld belöning för en föredömlig, stark, inspirerande och långsiktigt hållbar insats lokalt i regionen för att uppnå målen i Agenda 30, säger Bernt Josephson.