Arne Johansson fick en tuff start på livet i Täby – men han gav sig inte. Foto: Erik Lejdelin

Flytten till Täby var Arnes livs bästa beslut

Nyårsnatten 1947 klev Arne och hans fru Ingegerd av Roslagsbanan i Täby. De hade precis köpt sitt första hus och Arne visste inte då att han skulle bo här i hela sitt liv. Nu bor han på Lyktan och minns ett Täby som varken hade ett pampigt centrum eller galoppbana.

  • Publicerad 17:49, 11 jul 2018

Det blev en iskall första natt i villan på Sågtorpsvägen i Täby. Det var nyårsafton 1947 och husets värmesystem hade frusit sönder.

Bara några timmar tidigare hade Arne och hans fru Ingegerd vigt sig i Hedvig Eleonora kyrka. Efter en middag hos Arnes syster på söder tog de Roslagsbanans sista tåg ut till Täby.

– Vi behövde elda för fullt i kaminen som tack och lov fanns. Men vi frös väldigt mycket den bröllopsnatten, säger 94-årige Arne Johansson.

Träffades på en fest på Gärdet

Arne och Ingegerd hade träffats några år tidigare på en fest på Gärdet. Hon var från Sundsvall, han från söder.

– Det bara blev så. Hon fick jobb som hembiträde då och lagade väldigt god mat.

Arne Johansson som 19-åring. 1944 bjöd hans syster in vänner från Sundsvall till fest på badmintonhallen på Gärdet. En av vännerna skulle bli hans fru. Foto: Erik Lejdelin

Världskriget höll på att slå Europa i spillror. I april 1945 ryckte Arne in i lumpen, en månad senare svävade papperslapparna över Kungsgatan och ropen skallade: Kriget är slut!

– Det var en stor lättnad. Den saken är klar.

Huset översvämmades – i två veckor

Arne fick ett lagerjobb på en målerifirma. Ingegerd på en wellpapp-fabrik. Arne hittade villan i Täby och med hjälp av ett räntefritt lån från målarfirman blev huset deras – för 22 000 kronor. Men han trivdes inte.

– Det var mycket jobb med det där huset. Vid ett tillfälle stod källaren översvämmad i tretton dygn, då var min dotter helt nyfödd. Det var inte roligt.

Vid ett tillfälle stod källaren översvämmad i tretton dygn

Arne Johansson

Arne var bara i 20-årsåldern och hade ingen vidare koll på hur man byggde hus. Men när han bjöd på snaps blev grannarna villiga att hugga in.

–  De hjälpte mig väldigt mycket. Det största problemet var att få tag på någon som hade över i sin motbok så att jag hade sprit att bjuda på lördagarna.

Huset hade en 2000 kvadratmeter tomt. Prislappen var då 22 000 kronor.

Livet puttrade på och en sommar ville Ingegerd besöka sin mor och sina bröder i Sundsvall – men med en månadslön på knappt 400 kronor fanns det inga pengar över till en resa.

– Vi cyklar dit, sa jag då. Det är bara 40 mil. Släktingarna blev ganska förvånade när vi kom. Jag förstår inte än idag hur jag lyckades få med min fru på det, hon var lite latare än jag.

Spelade på Galoppens första dag – och vann

När femtiotal blev till sextiotal hade Arne och Ingegerd fått två barn. I augusti 1960 invigdes Täby Galopp – Gustaf VI Adolf klippte banden under pompa och ståt. Arne var där.

– Jag visste ingenting om hästar men jag provade att spela och vann 900 kronor, på självaste öppningsdagen.

Det var väldigt lantligt när vi flyttade hit

Arne Johansson

När Arne var 43 år gammal gjorde han sin första utlandsresa till Gran Canaria. Året var 1967 och resan kostade 500 kronor tur och retur. Året efter slog Täby Centrum upp dörrarna för första gången. Stationerna längs Roslagsbanan blev större och pampigare.

– Det var väldigt lantligt när vi flyttade hit. Det stod en lada där det gamla kommunhuset står idag och i backen vid Grindtorp fanns bara ett gammalt torp. Men man får väl följa med i tiden även om det kan bli lite väl stora hus ibland.

Arne spelar biljard varje dag – även om motspelarna blivit färre med åren. Foto: Erik Lejdelin

Köpte en färghandel åt sina barn

I mitten av 70-talet gjorde han någonting han är väldigt stolt över. Han köpte en färgbutik till sina två barn som drev butiken i nästan fyrtio år. När butiken såldes hade de 17 anställda.

– Det gör mig väldigt stolt.

Pensionen kom i mitten av 80-talet. Ingegerd gick bort 2009 och samma år flyttade Arne till Lyktans äldreboende. I garderoben i hans lägenhet hänger det mängder av diplom från alla Vasalopp han tagit sig igenom.

– Det blev elva lopp. Jag var ingen skidåkare, men jag var en hyfsad motionär. Min största bedrift var när jag sprang i svenska mästerskapen i orientering.

Elva Vasalopp hann det bli. Han brukade lyssna på radion i Evertsberg.  Då var vinnarna oftast redan i mål i Mora. Foto: Erik Lejdelin

Nu är han 94 år gammal och i våras kom det senaste tillskottet. Femte generationen.

– Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva.

Han har ägnat hela sitt liv åt färg och allting började att han sökte ett jobb på ett färglager.

Vad är det bästa beslutet du fattat i ditt liv?

– Att jag flyttade till Täby.

I våras fick han se sin femte generation se dagens ljus. Något han aldrig trodde att han skulle få uppleva. Foto: Erik Lejdelin