Patrik Englesson är på väg hem med dottern Hedda och hunden Knut.

Han och hustrun bestämde sig för att sälja bostadsrätten i våras när det började skaka på bostadsmarknaden.

– Vi kunde vara snabbfotade eftersom vi hade fotat lägenheten året innan. Så vi hann sälja när det fortfarande var ganska höga priser i innerstan.

De köpte en ännu inte färdigbyggd lägenhet i Bromma i början av 2020. Nu hyr de en bostad i andra hand.

– Vi ska flytta in i december och då får vi ju omförhandla våra bolån. Det blir så klart mycket dyrare än tänkt och även föreningens lån förhandlas i samband med att vi flyttar in så avgifterna som annonserats kommer också att bli högre. Jag är inte direkt orolig. Vi har en liten buffert för att klara första stormen i alla fall.

https://www.mitti.se/nyheter/slar-hart-mot-alla-hushall/repvjg!IOjRXfIznMKcrLwCuIZSQ/

"Blir ingen stor svacka"

Höjda räntor oroar inte heller Södermalmsbon Rolf Dahlebo.

– Är man pensionär ska man vara skuldfri. Men klart att det är kännbart för dem som har köpt senaste året, säger han.

– Egentligen är det bra att det sker en prisjustering på bostadsrätter. Det kommer heller aldrig bli en stor svacka, eftersom det alltid kommer att vara ett högt tryck på lägenheter framför allt i innerstan.

Yosa Koivunen bor i en etta på Söder och tycker att ränteläget är iögonfallande.

– Men jag försöker ta livet som det kommer, och jag har knappt några lån så jag kan slappna av lite.

Hon har funderat på att sälja sin lägenhet, men menar att det känns lite för krångligt just nu.

”Inflödet har minskat”

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, säger att utbudet i innerstan varit stort sedan i våras när Riksbanken i april höjde styrräntan första gången. Något som gjorde att många som gick i säljtankar gjorde slag i saken och tidigarelade försäljningar.

Men de senaste veckorna har något hänt. Utbudet är visserligen fortsatt högt, men inflödet av bostäder till salu har minskat.

Det är dessutom betydligt färre försäljningar än normalt i innerstan just nu. Det är också mindre skillnader mellan utgångspris och slutpris än vanligt.

Erik Holmberg säger att det under större förändringar och oro på bomarknaden brukar synas tydliga prisnedgångar initialt, men att det sedan lugnar ner sig. Något som också skett i innerstan under början av hösten då priserna alltså tycks ligga lite mer stilla igen.

Men den 21 september höjde Riskbanken styrräntan med en procentenhet, till 1,75 procent. Hur detta påverkar bostadsmarknaden är för tidigt att säga.

– Det kan dra ner priserna igen efter en period av ganska stillastående priser. Nu börjar den höjda räntan slå igenom i folks plånböcker och det återstår att se hur mycket effekt det får, säger Erik Holmberg.

Balkong och kakelugn

Pia-Lotta Svensson, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Södermalm, upplever marknaden i stadsdelen som blandad.

– Innan sommaren är det alltid lika svårt, nu upplever jag ändå att vissa försäljningar sker i normalt tempo. Andra får vi jobba längre med.

Utbudet på Hemnet är större än samma period för två år sedan. På senare tid har det fyllts på ungefär lika många lägenheter varje vecka – fram till förra helgen. Då kom ett trendbrott där det fylldes på med färre, menar Pia-Lotta Svensson.

– Många ligger kvar längre, och många tas bort utan att säljas. Sedan är det väldigt objektstyrt. De mest attraktiva objekten – med balkong, kakelugn, låg avgift eller större lägenheter – har högt kvadratmeterpris samtidigt som andra har mycket lägre pris än vi väntat oss.

Större konkurrens

Ett större utbud kan även betyda lägre priser.

– Det ger större konkurrens, och priserna sjunker om utbudet är för stort.

I stort ligger marknaden på en nivå likt innan februari 2021, menar Pia-Lotta Svensson.

– När pandemin kom gick priserna först ner, för att sedan börja gå upp. Vi är fortfarande ett bra antal procent över där vi var när pandemin började.