Flyttar in på Kvarnbacken – för att laga mat

Genom kvartersprojektet Kalejdohill ska konstnären Vincent Rumahloine från Java, Indonesien, bo i den gamla mjölnarbsotaden på Kvarnbacken. Hans projekt: att laga mat åt Jakobsbergsborna.

  • Publicerad 13:33, 16 jun 2017

Vincent Rumahloine blir den tredje konstnären som flyttar in i gula huset, den gamla mjölnarbostaden på Kvarnbacken. Det är kvartersprojektet Kalejdohill som bjudit in honom, och under en månad bor han där för att arbeta med sin konst.

I normala fall sysslar han med fotografi och med keramik – men för sitt projekt på Kvarnbacken ska det istället handla om matlagning. Temat och frågeställningen för arbetet är migration.

– För mig är migration en väldigt mänsklig aktivitet – vi människor migrerar och har alltid migrerat, säger Vincent Rumahloine som kommer från Bandung i Indonesien, en miljonstad på huvudön Java.

Vincent Rumahloine ska spendera en månad i den gamla mjölnarbostaden vid Kvarnbacken.

Vincent Rumahloines egen familj har också erfarenhet av migration. Efter andra världskriget flyttade hans släkt från det generellt kristna nordöstra Indonesien till Java, där majoriteten av är muslimer. Han pekar på en stor karta över Indonesien som han hängt upp på väggen:

– Ser ni? Det är samma avstånd som från Syrien till Berlin. Fast tvärtom – de lämnade en kristen kultur och flyttade till en muslimsk kultur, säger Vincent Rumahloine.

För familjen blev omställningen stor. I Bandung stack de ut, de var mörkare i hyn och pratade annorlunda, och mötte en kultur som skilde sig stort från den de var vana vid.

– Men de klarade sig bra på något sätt. De blev accepterade av sin omgivning, trots att de var så annorlunda. Men varför var det enklare för dem än det är idag? Varför är folk så rädda för varann nu?

Den erfarenheten, berättar Vincent Rumahloine, är grunden för hans konstprojekt på Kvarnbacken. Att själv lämna det tätbefolkade Indonesien för det, som han beskriver det ”tomma”, Sverige. Hans mål med resan är att lära känna Jakobsbergsborna kring Kvarnbacken. Vägen dit, tror han, är genom mat.

– Något händer när folk sätter sig ner och äter, man tar sig förbi en massa hinder. Så mitt projekt handlar mest om mat, jag ska bjuda in folk att äta här framför huset, säger Vincent.

Vill du se vad som händer vid gula huset? Följ projektet Kalejdohill på Facebook – där finns all info om pågående och kommande projekt.