Camilla Henemark, känd för sina år i modebranschen och som sångerska i gruppen Army of Lovers, har även upplevt år som hemlös. Foto: Johan Kindbom

”Flytta inte ut Stadsmissionen”

Fridhemsplan har blivit en knutpunkt av problem, menar hon. Före detta sångerskan och modellen Camilla Henemark, som tidigare varit hemlös, ger sig nu in i debatten. Lösningen är dock inte att utlokalisera Stadsmissionen, anser hon.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Stadsmissionens flytt till Kungsholmen är en het fråga. Många har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i. Vissa menar att det hela inte är något större problem. Andra att området har blivit mer otryggt.

Nu ger sig Kungsholmsbon Camilla Henemark, 47 år, in i debatten. Hon vill se fler poliser, övervakning och social personal i området kring Fridhemsplan.

– Det har skapats en konstig stämning här som man inte verkar ha resurser att lösa. Men nu måste det här problemet tas tag i på plats. Stadsmissionen kan inte utlokaliseras till något annat område, och alla stadsdelsnämnder måste ta sitt ansvar.

Själv lever Camilla Henemark på ett stödboende vid Kungsholmen, och hoppas kunna hålla huvudet ovanför vattenytan.

– Jag är glad att jag har vänt den nedåtgående spiralen. Jag gjorde en bestämd vändning. Vad som händer i framtiden är det ingen som vet. I princip bor jag med en månads varsel hela tiden.

Hon är särskilt engagerad i hemlöshetsfrågan. Orsakerna till att hon själv blev utslagen menar hon var arbetslöshet och depression. Vägen tillbaka pågår ännu.

– Jag började självmedicinera med alkohol och hamnade på psyket efter ett självmordsförsök. Jag rasade fort, men kom tillbaka tack vare min sociala kompetens och mentala styrka. Jag fick dock upp ögonen för problematiken.

När hon var hemlös för ungefär tre år sedan befann hon sig ofta på Kungsholmen och vid Fridhemsplan. Ibland sov hon hos bekanta, ibland i Rålambshovsparken. Hon tillbringade även nätter på olika ställen för hemlösa och i trappuppgångar. Hon har noterat att de människor som då vistades i andra delar av Stockholm numera rör sig kring Fridhemsplan.

– Det har blivit en samlingsplats och problemen har ökat. Men folk som bor här får acceptera att hemlöshet är ett samhällsproblem som inte försvinner bara för att man har köpt en dyr bostadsrätt. Dessutom är gatorna fria för alla.

Övre Kungsholmens företagarförening har tidigare uppgett att det kan finnas ett samband mellan Stadsmissionens flytt till Fleminggatan och ett ökat antal brott i området. Camilla Henemark förstår att föreningar reagerar.

– Ökar problemen måste man stärka insatserna. Jag förstår att handlarna vill ha vaktbolag. Men samtidigt finns det de som behöver kontakten med Stadsmissionen. Det är deras enda hjälp och stöd i samhället. Problemmänniskor försvinner inte bara för att man blundar, säger hon.

I dag behöver hon inte längre uppleva den utsatthet som hon ständigt kände som hemlös.

– Det är en konstant oro och man vet aldrig vart man ska ta vägen. Först trodde jag att man skulle bli ödmjuk, men man blev i stället bitter och strykrädd.

Nästa steg är att komma i god fysisk form. Sängliggandet under depressionen försämrade fysiken.

– Nu ska jag vara med i Let’s dance och det ger mig en spark i röven. Att dansa är kul. Men jag får så ont i fötterna, säger hon.

Fakta

Många var emot Stadsmissionen

För ett år sedan flyttade Stadsmissionen till Fleminggatan. När nyheten om flytten spreds reagerade många Kungsholmsbor.

I Lokaltidningen Mitt i den februari 2012 sa Leif Nilsson, affärsområdeschef vid Övre Kungsholmens företagarförening, att man tycker sig se ett samband mellan Stadsmissionens flytt och ett ökat antal brott i området.