Oroade. Rouhollah Rabbani med dottern Sana och frun Feteme Rabbani, samt Masume Ashuri och Fawzia Jafary. De undrar vart de ska flytta. Foto: Pia Bispo

Flyktingboendet i Slakthusområdet stänger nästa år

Flyktingboendet i Slakthusområdet stänger nästa år, för att ge plats åt områdets nya stadsdel. Beskedet kommer som en chock för flera familjer.

  • Publicerad 01:15, 15 jul 2021

"Du har fått mejl med ett bostadserbjudande". Hoppet växer för Fawzia Jafary, som pluggar svenska på SFI och jobbar deltid på ett äldreboende ihop med sin man.

Men hoppet sjunker lika snabbt, när bostadsförmedlingen meddelar att barnfamiljen har för låg årsinkomst för att få lägenheten i Järfälla.

– Jag blir orolig. Jag blir orolig för mina barns betyg med, om de behöver byta skola. Vi bodde i norra Sverige förut. Min son ville först inte flytta till Stockholm, men han glömde sina gamla kompisar första året här i Stockholm, säger Fawzia Jafary.

Flytt i januari

Det var i januari 2019 som modulbostäderna, med 129 lägenheter, i Slakthusområdet invigdes. Husen fick ett tillfälligt bygglov på fem år, i väntan på närmare besked.

Nu står det klart att boendet stänger 2022 för att ge plats åt den nya stadsdelen. Först ut är ett hus, med 42 hushåll, som ska vara utflyttade senast januari nästa år.

Mammorna Masume Ashuri och Feteme Rabbani, med respektive familjer, är två av dem som måste flytta först.

– Jag blev chockad. Jag trodde vi skulle kunna bo här längre, fem år, och att jag skulle hinna börja jobba först, för att lättare hitta en bostad. Det är inte långt tills januari, säger Masume Ashuri som snart är färdig undersköterska.

– Jag var hos socialtjänsten. De sa att jag måste hitta en bostad själv, säger trebarnsmamman Feteme Rabbani.

Ska bort. Modulbostäderna i Slakthusområdet stänger nästa år. Foto: Pia Bispo

De har båda bott i andra städer i Sverige tidigare och är beredda att flytta från Stockholms stad.

– Jag står i bostadskö i Örebro nu, säger Masume Ashuri.

Får stöd

Alla hushåll får hjälp av Stiftelsen hotellhem i Stockholm (SHIS), som driver boendet, för att lära sig leta efter en ny bostad.

Målet är att alla ska ha hittat ett nytt boende när modulbostäderna stänger.

– När hyresgästerna flyttar hit börjar bovärdarna arbeta direkt med alla för att de ska ta sig vidare på egen hand. Det är ett eget ansvar att hitta en bostad och det är klart att chanserna ökar att få bostad för de som har jobb, säger Nina Nordlund, tillförordnad enhetschef på boendet.

Det kan vara svårt att hitta en bostad i Stockholm. Hjälper ni familjer som vill flytta till andra städer?

– Oavsett om de vill bo i Stockholm eller annan del av Sverige så ger vi dem stöd och vägledning i bostadsprocessen, säger Nina Nordlund.

Läs mer: Nu invigs modulhusen i Slakthusområdet

Läs mer: Stockholm vill korta hyrestiden för nyanlända

Läs mer: Svår flytt väntar många nyanlända familjer

42 familjer flyttar i januari

Just nu bor 105 hushåll i modulbostäderna på Hallvägen i Slakthusområdet.

42 av familjerna måste flytta senast januari nästa år, då det modulhuset som de bor i ska flyttas till Östbergahöjden. Senare under året stänger de andra två husen ner.

De som bor på Hallvägens boende uppmanas att stå i Stockholms bostadsförmedlings kö, som förmedlar lägenheter runt om i länet.

Förra året krävdes i snitt nio år i kö, för att få en lägenhet via den kön. Flera kranskommuner, såsom Tyresö, Österåker och Södertälje, hade kortare kötid förra året, i snitt mindre än sex år.

Stockholms stad lämnar inte barnfamiljer på gatan. Men staden jobbar nu för att hjälpa de boende att hitta en ny bostad.

Visa merVisa mindre

Måste flytta. Fawzia Jafary. Masume Ashuri och Feteme Rabbani måste flytta från Slakhusområdet nästa år, men de vet inte var. Foto: Pia Bispo