Flyktingarna får bo i omsorgsboenden

Nedlagda omsorgsboenden blir tillfälliga boendeplatser för ukrainska flyktingar. – Kan vi erbjuda ett trevligare alternativ än gymnastiksalar inledningsvis vill vi göra det, säger Marcus Wennerström.

  • Publicerad 12:35, 28 mar 2022

Kan erbjuda ett trevligare­ alternativ inledningsvis.

För ett par veckor sedan fick Enköpings­ kommun en hemställan från Länsstyrelsen att titta igenom vilka möjlig­heter kommunen har att husera ukrainska flyktingar. Något som håller många tjänstemän på kommunen sysselsatta.

Däribland Marcus Wennerström, trygghets- och säkerhetsansvarig­ på Enköping kommun.

– Vi har gjort listor över lokaler som gymnastiksalar och så. Men vi kände ganska tidigt att vi ville gå igenom och se om vi hade andra lokaler­ som inte är permanenta, men bättre lösningar än gymnastiksalar, säger Marcus Wennerström.

Nedlagt boende

En av dessa lokaler är Åsundagården i Hummelsta. Omvårdnadsboendet som lades ned för snart ett år sedan.

– Vi har Åsundagården, som EHB snart ska ta över, med jättefina lägenheter
i bra skick. Det känns bättre att kunna ta emot till lägenheter och rum än att hysa in folk i en gympasal. Sedan kan vi komma dit att det blir så ändå, men kan vi erbjuda ett trevligare alternativ inledningsvis vill vi göra det, säger Marcus Wennerström.

Fler boenden

Även Rosengården, på Kaplansgatan mittemot Kompassen, kan komma till användning.

Likaså det tidigare omsorgsboendet Malin i Romberga kan vara aktuellt.

Men det återstår en del innan Åsundagården, Rosengården och Malin kan användas. Det mest akuta är sängar.

Sängar en flaskhals

Enköpings kommun har som många andra kommuner i landet fått i uppdrag av Migrationsverket att ta fram tillfälliga boendeplatser till människor som flyr från kriget i Ukraina. Många kommuner behöver köpa in sängar.

– Det har varit en flaskhals, berättar Marcus Wennerström som under måndagsmorgonen fortfarande väntade på den första leveransen sängar.

– Vi hade inget stort lager av sängar. Så sängar behöver vi köpa in oavsett om det skulle bli gymnastiksalar eller något annat, berättar Marcus.

Vet inte när

Det är ovisst när de första flyktingarna kommer till Enköping. 

– Det kan ske i morgon eller­ så dröjer det en vecka till. Men vi är beredda, säger Marcus Wennerström. 

Migrationsverket ansvarar

Det är Migrationsverket som ansvarar för tillfälligt boende till personer som är asylsökande eller har till­fälligt tillstånd enligt massflyktsdirektivet (personer som inte väljer att bo i eget boende).

Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser och har därför nått ut till landets kommuner för hjälp med fler tillfälliga boenden.

Det kan handla om campingplatser, skolor och gymnastiksalar.

Källa: Enköpings kommun

Visa merVisa mindre

Köps av EHB

Omsorgsboendet Åsundagården i Hummelsta lades ned i juni förra året.

I december 2021 beslutade kommunfullmäktige att sälja lokalerna till Enköpings hyresbostäder (EHB) som vill göra om det gamla omvårdnadsboendet till ett trygghetsboende.

Regionanställda ska tackas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin­. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.onsdag 25/5 9:39

BLÅLJUSRAPPORT: Krockade med container i Örsundsbro

Nyheter En man på fyrhjuling misstänks för ett flertal brott. Då polis försökte stoppa honom flydde han och krockade med en container. I övrigt i blåljusrapporten från måndagen: inbrott, drogbrott och stöld.tisdag 24/5 15:08