Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrationsverkets boenden till kommunernas ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingars boendesituation att ansvara för.

Tar hjälp

Vallentuna kommun har tilldelats 90 flyktingar, i skrivande stund har endast 21 personer anlänt. De resterande kommer troligen flytta in senare i sommar, enligt Emelie Hallin, Stabschef på kommunledningskontoret i Vallentuna.

För kommunen blir mottagandet en utmaning. Ett avtal med bolaget Humana ska möjliggöra fler boendelösningar.

– Att få fram bostäder på kort varsel för många människor är ju generellt sett en jätteutmaning. Det är många boenden som ska lösas på kort tid men med hjälp av Humana så hoppas vi kunna ro i land det hela, säger Emelie Hallin.

När kommunen fått namn och personuppgifter på dem som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigställa en boendelösning. Humana har iordningställt tillfälliga boendelösningar på äldreboendet Åby Ängar. Där står 20 lägenheter till förfogande.

– Den första inflyttningsveckan har gått mycket bra och vi ser fram emot att fortsätta mottagandet kommande veckor, skriver Hanna Göthlin i ett mejl till Mitt i.

Avtalet som skrevs med Humana den 1 juli pågår i sex månader med möjlig förlängning på tre månader.

Fler bor redan i kommunen

I Vallentuna var 158 flyktingar inskrivna i mottagningssystemet i juni. I nummer 29 skrev Mitt i på förstasidan att många av de flyktingar som redan bor i Vallentuna kan tvingas flytta. Det stämmer inte då den stora majoriteten av flyktingarna som befinner sig i kommunen har skaffat ett boende här på egen hand. Därmed omfattas de inte av fördelningen och får bo kvar i sitt boende.