FRIVILLIG MOTTAGNING. Volontärer erbjuder mat, dryck, skjuts, sovplatser och juridisk hjälp - bland mycket annat vid Centralstationen. Foto: Andreas Jennische

Flyktingar börjar komma tillbaka till Centralen efter att ha vänt i Finland

Det anländer fortfarande hundratals flyktingar per dag till Stockholms central. ”Det nya är att folk börjar åka tillbaka från Finland” säger Yunis från Irak.

  • Publicerad 20:44, 29 sep 2015

Drygt två tusen personer sökte asyl efter att ha kommit till Stockholmsregionen under förra veckan – och lite talar för antalet kommer att kommer att minska på kort tid.

– Det är en extraordinär situation, säger Alexandra Elias, kommunikatör på Migrationsverket i region Stockholm.

LÄS ÄVEN Stockholm sluter upp för flyktingarna

Trots att medieuppmärksamheten varit mindre under de senaste dagarna råder fortsatt full aktivitet i volontärernas ”Refugees Welcome”-tält utanför Centralen.

– Vi har mellan 700 och 1 000 personer som rör sig här varje dygn, säger Daniel Fredriksson, en av samordnarna av den frivilliga insatsen.

Utöver de flyktingar som kommer till Stockholm söderifrån, från Malmö, har det under de senaste dagarna också börjat komma flyktingar norrifrån.

– Det är en del som kommer tillbaka efter att ha varit i Finland och vänt, säger han.

Det bekräftas av Yunis, en ung man från Irak och som står och samtalar med några vänner en bit bort från tältet. De står och diskuterar vart de ska härnäst.

– Jag ser att många kommer tillbaka från Finland, säger han.

Yunis har flytt hit via bland annat Makedonien, Serbien, Ungern och Österrike och anlände till Stockholms central på tisdagsmorgonen. Han har gjort resan ensam men väl här har han träffat några av sina vänner.

– Jag tror att jag vill stanna här i Stockholm. Sverige är vackert. Men jag måste bestämma tillsammans med mina vänner, säger han.

Den senaste tiden har särskilt irakier åkt vidare från Stockholm till Finland via Haparanda för att söka asyl där. Snacket har varit att där är lättare att få asyl om för den som kommer från just Irak.

LÄS ÄVEN En kväll med volontärerna vid Centralen

Men nu verkar uppfattningen om Finland vara på väg att ändras. Yunis säger att ”the newest news” är att Finland är dåligt.

– Folk säger att det är svårt att komma in i Finland och att de skickar en vidare till dåliga ställen, säger han.

Han säger att tågbiljetter till Finland går att köpa väldigt billigt eftersom folk köpt och sedan ångrat sig.

Migrationsverket kan inte säga så mycket om det som Daniel och Yunis berättar.

– Vi har hört att många kommer tillbaka men varifrån de kommer vet vi inte, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Så många söker asyl

De senaste sju dagarna har nära 7 000 personer sökt asyl i Sverige efter att ha flytt hit från krig och våld i länder utanför Europa, enligt Migrationsverkets statistik.

En stor del av dem har sökt asyl efter att de anlänt till Storstockholm.

Den senaste statistiken för vår region avser vecka 39 och visar att 2 083 personer sökte asyl i någon av kommunerna i Stockholmsregionen – varav 361 ensamkommande barn – från och med måndag i förra veckan till och med i söndags.

Det totala antalet flyktingar och andra migranter som kommer till Stockholm och stannar här en kort period innan de åker vidare är mycket större. Hur många det handlar om har Migrationsverket inga uppgifter på eftersom man som flykting inte är tvungen att registrera sig här om man inte vill söka asyl i Sverige.

Visa merVisa mindre