Flytt. Skolbarn ska, i den mån det går, flyttas under skollov enligt Migrationsverket. Foto: Eira Desax

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på Sigtuna kommun.

  • Publicerad 10:25, 5 aug 2022

Vi erbjuder möblerade lägenheter till familjerna.

Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrationsverkets boenden till kommunernas ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingars boendesituation att ansvara för.

Går att lösa

Detta kan bli en utmaning för kommuner som fått tilldelat en hög siffra och måste lösa flera boenden på kort tid. För Sigtuna har det inte varit något problem. Endast 21 personer kommer gå under kommunens ansvar när det gäller boende. Hanterbart, enligt Olive Carlson, enhetschef vid utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Olive Carlson, enhetschef vid utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna kommun. Foto: Sigtuna Kommun/Pressbild

Tar hjälp

Genom ett samarbetsavtal med bostadsföretaget Sigtunahem har de fått fram boendelösningar.

– Kommunen hyr ett antal lägenheter av Sigtunahem som nu används till de flyktingar som har tilldelats boende, säger Olive Carlson.

Hittills har Migrationsverket endast anvisat sju personer till kommunen och alla har kunnat tilldelas ett boende. När kommunen fått namn och personuppgifter på de som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigställa en boendelösning.

– Vi erbjuder möblerade lägenheter till familjerna. De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson.

Ingen måste flytta

Gemensamt för nästan alla kommuner är att fördelningstalen är lägre än antalet ukrainare som befinner sig där just nu. I Sigtuna var 865 flyktingar inskrivna i mottagningssystemet i juni. I nummer 29 skrev Mitt i på förstasidan att många av de flyktingar som redan bor i Sigtuna kan tvingas flytta. Det stämmer inte då den stora majoriteten har skaffat ett boende på egen hand. Därmed omfattas de inte av fördelningen och får bo kvar.

Migrationsverket. Kön i våras. Foto: Stefan Källstigen

Flyktingssiffror

Migrationsverket har under året räknat ner antalet Ukrainska krigsflyktingar som förväntas söka sig till Sverige. Den senaste beräkningen är 55 000, varav 5 000 tros återvända till Ukraina före årets slut.

Migrationsverket bedömer att något färre än hälften, 23 500, behöver hjälp av kommunerna med att ordna boende.

Kommunerna i Stockholms län får ansvar för 3 581 ukrainska flyktingar, varav Sigtuna blir tilldelad 21 personer, näst lägst.

Antalet platser varje kommun får räknas ut i dialog med länsstyrelser och kommuner, där man utgår ifrån arbetsmöjligheter och hur många bostäder som finns att tillgå.

Visa merVisa mindre

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Nyheter Nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.tisdag 9/8 13:21

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00