Som Mitt i tidigare har berättat övergår nu Migrationsverkets boenden till kommunernas ansvar. Varje kommun har nu fått ett antal ukrainska flyktingars boendesituation att ansvara för.

Går att lösa

Detta kan bli en utmaning för kommuner som fått tilldelat en hög siffra och måste lösa flera boenden på kort tid. För Sigtuna har det inte varit något problem. Endast 21 personer kommer gå under kommunens ansvar när det gäller boende. Hanterbart, enligt Olive Carlson, enhetschef vid utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Tar hjälp

Genom ett samarbetsavtal med bostadsföretaget Sigtunahem har de fått fram boendelösningar.

– Kommunen hyr ett antal lägenheter av Sigtunahem som nu används till de flyktingar som har tilldelats boende, säger Olive Carlson.

Hittills har Migrationsverket endast anvisat sju personer till kommunen och alla har kunnat tilldelas ett boende. När kommunen fått namn och personuppgifter på de som ska komma har man 28 dagar på sig att färdigställa en boendelösning.

– Vi erbjuder möblerade lägenheter till familjerna. De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson.

Ingen måste flytta

Gemensamt för nästan alla kommuner är att fördelningstalen är lägre än antalet ukrainare som befinner sig där just nu. I Sigtuna var 865 flyktingar inskrivna i mottagningssystemet i juni. I nummer 29 skrev Mitt i på förstasidan att många av de flyktingar som redan bor i Sigtuna kan tvingas flytta. Det stämmer inte då den stora majoriteten har skaffat ett boende på egen hand. Därmed omfattas de inte av fördelningen och får bo kvar.