Mindre propellerplan flyger lågt under nätterna för att undersöka om det finns läckage i fjärrvärmenätet. Foto: Mostphotos

Flygplan flyger lågt – då kan du väckas

Lågt flygande propellerplan har väckt personer runt om i länet under nätterna den senaste tiden. Planen fotograferar fjärrvärmenätet med värmekamera för att upptäcka dolda läckor. Nu har flygningarna kommit till norrort och västerort.

  • Publicerad 11:25, 3 dec 2019

Mindre plan flyger för tillfället över olika delar av länet under nätterna. Planen flyger på låg höjd och har väckt folk.

Det handlar om mindre propellerplan som fotograferar fjärrvärmenät med värmekamera för att hitta dolda, underjordiska läckor.

Metoden, som kallas termografering, gör att minimala och annars osynliga läckage i fjärrvärmenätet kan upptäckas i tid.

– Vi har bara kvar våra områden i västerort och norrort. Om vi får flygtillstånd så kommer vi börja med fotograferingen i västerort i natt (natten till onsdag). Därefter är bara norrort kvar för oss, säger Maria Tegin, presschef på Stockholm Exergi.

Västerort och norrort på tur

Stockholm Exergis fjärrvärmenät sträcker sig från Bromma österut mot Järfälla, sedan norrut genom Upplands Väsby hela vägen till Sigtuna.

Även andra företag använder sig av samma teknik och några av dem håller också på för tillfället. Exempelvis så kontrollerade Norrenergi sitt fjärrvärmenät i Solna, Sundbyberg, Bromma och Danderyd under natten till tisdag.

Vädret avgör

För att dessa undersökningar ska kunna utföras så behöver vädret behöver vara kallt och klart. Det innebär bland annat att det behöver vara minusgrader.

– Vi ska som sagt kolla om vädret tillåter att vi får göra flygning i västerort i natt. Jag kan inte med säkerhet säga när våra sista flygningarna sker, då det avgörs av vädret, säger Maria Tegin.

Enligt SMHI så är prognosen för i natt plusgrader. Därefter följer flera dygn med plusgrader. Enligt den nuvarande prognosen så blir det minusgrader igen i början av nästa vecka.

Flyger lågt och på natten

De fotograferande planen flyger lågt – på cirka 800 meters höjd. Eftersom planet flyger fram och tillbaka i raka linjer över ett område, kan vissa höra det passera många gånger under natten.

Varför görs det här på nätterna?

– Det är för att det ska finnas så få andra värmekällor som möjligt i gång. Med den här tekniken kan man upptäcka om det finns ett knappnålsstort läckage någonstans. Det låter otroligt litet, men på ett år kan det ändå bli ett läckage som motsvarar flera medelstora lägenheters värmebehov, så det är viktigt att vi hittar och åtgärdar det, säger Maria Tegin.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36