Inställt. Flygbolaget Bra har ställt in alla sina avgångar till och från Bromma flygplats samt resten av Sverige. Foto: Mikael Andersson

Flygbolaget Bra varslar anställda

Det ser ut att bli tyst från Bromma flygplats håll ett bra tag framöver. Flygbolaget Bra meddelade i veckan att man begärt om rekonstruktion för att inte riskera att gå i konkurs.

  • Publicerad 09:40, 7 apr 2020

Sedan mitten av mars är de cirka 600 anställda på flygbolaget Bra, som främst flyger inrikes och från Bromma flygplats, korttidspermitterade.

Den 1 april beslutade flygbolaget att alla avgångar skulle pausas från och med måndagen den 6 april fram till den 31 maj. Anledningen är ett minskat flöde av passagerare samt att man vill värna om personalens hälsa och minska smittspridning. Enligt flygbolaget innebär pausen att cirka 10 000 bokningar berörs.

Men den 6 april meddelade flygbolaget att man begärt företagsrekonstruktion. Det för att minska risken för att gå i konkurs.

– Detta kommer ge oss andrum för att ta fram en långsiktigt hållbar affärsplan. Jag beklagar innerligt hur detta påverkar anställda och kunder, säger Geir Stormorken, vd, i ett pressmeddelande.

Merparten varslas

Förhandlingar med fackliga organisationer har påbörjats, men till Expressen meddelar Geir Stormoken att majoriteten av de anställda kommer att varslas.

– Vi måste tyvärr varsla merparten av våra 600 anställda om uppsägning. Detta sker så snabbt förhandlingarna genomförts, säger Geir Stormorken till Expressen.

Rekonstruktionen innebär att flygavgångarna pausas fram tills efter sommaren. Enligt Bra ska man se över hur kunderna ska få sina uteblivna resor kompenserade när verksamheten drar igång igen.

– Vi kommer göra vårt yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen, säger flygbolagets kommersiella chef, Ulrika Matsgård, i pressmeddelandet.

Företagsrekonstruktion

Är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men på sikt kan överleva.

Det innebär att ett företag ansöker om rekonstruktion i en domstol, som i sin tur utser en rekonstruktör.

Det kan också ingå ett offentligt ackord, vilket betyder att fordringsägarna får avstå en del av sina fordringar.

Under tiden får utmätning inte ske.

Källa: Kronofogden

Visa merVisa mindre