Pionjär. En av hela 46 deltagare i premiärtävlingen i mars 1970. Foto: Bertil NIlsson/Sollentuna BHK

Flygande start för Sollentuna BHK våren 1970

Sollentuna Backhopparklubb grundades i januari 1970 och lockade på nolltid mängder av hoppsugna barn och ungdomar från Edsberg med omnejd. Hela 46 deltagare ställde upp redan den 1 mars då den första klubbtävlingen avgjordes. En av dem var Odd Nilsson, då 10 år gammal, som än i dag är medlem i klubben.

  • Publicerad 05:15, 10 okt 2020

– Ja, jag var med från början och min pappa är en av klubbens grundare. Vi bodde i Edsberg då och en dag gick vi på sportfältet och fick syn på att någon hade byggt ett litet gupp, alldeles i närheten av där konstgräsplanerna finns i dag, säger han.

Det var norrmannen Arne Andersen byggde de första ”guppen”, två små hoppbackar, vid sportfältet. han tog även initiativ till klubben och var ordförande i många år.

"Fanns backar överallt"

– När klubben hade startats gick det fantastiskt snabbt, vi fick jättemånga medlemmar. Skidor på den tiden var längdåkning och backhoppning. Det fanns backar överallt – i Mörby, på Kungsholmen och i Enskede till exempel. Backhoppning var mycket större än slalom. Sedan kom Stenmark och ändrade på det, säger Odd Nilsson.

För drygt 50 år sedan. Odd Nilsson, då 10 år gammal, traskar uppför backen för ett tävlingshopp den 1 mars 1970. Foto: Bertil Nilsson/Sollentuna BHK

De två backarna vid sportfältet byggdes för hand och det gick att hoppa 12 meter i den lilla och omkring 20 meter i den lite större, berättar Odd Nilsson.

– Det funkade bra i två år, men sedan byggdes en ny hoppbacke i Väsjöbacken där vi hade vår första tävling i februari 1972.

Tävling i Sollenkollen. Den allra första tävlingen i backhoppningsbacken i Väsjöbacken, februari 1972.

Resultatlistan från den allra första tävlingen finns kvar och när klubben firar 50-årsjubileum den 10 oktober kommer Odd Nilsson att få träffa på flera av sina motståndare från den 1 mars 1970 berättar Sollentuna BHK:s ordförande Pietro Nilsson Toracca.

– Jag har letat rätt på deltagarna och bjudit in dem. Många blev väldigt förvånade när jag ringde men fyra eller fem av dem kommer att komma hit! säger han.

Första protokollet finns kvar

Även det allra första protokollet, daterat den 31 januari 1970 klockan 14.30 då klubben bildades, finns bevarat.

– Medlemsavgiften var 5 kronor för barn och 10 kronor för vuxna. Det står en notering om att det kan verka väldigt dyrt, men att eftersom vi träffas 20 gånger per år blir det bara 25 öre per tillfälle, säger Pietro Nilsson Toracca.

Så firas klubbens 50-årsjubileum

Sollentuna Backhopparklubb passar på att fira 50-årsjubileum i samband med den årliga tävlingen Barn- och ungdomshoppet – i år omdöpt till Jubileumshoppet – i Sollenkollen den 10 oktober.

Flera av deltagarna i den allra första klubbtävlingen i mars 1970 har bjudits in och dyker upp.

Andra inbjudna är Jan Boklöv, vinnare av den totala världscupen och Jerringprisvinnare 1989 men kanske mest känd för att ha uppfunnit V-stilen som alla sedan tog efter, Svenska skidförbundets direktörn Ola Strömberg, bulgariske världscupshopparen Vladimir Zogravski och hans tränare, och flera politiker i Sollentuna.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15