Allt talar för att det handlar om den här insekten, snedstreckad ekstyltmal. Foto: Läsarbild Hans Ellebo

Flygande insekter invaderade lägenheter

Rapporterna kommer från Farsta, Fagersjö, Hökarängen, Gubbängen och Årsta: Tusentals små flygande insekter som invaderar bostäderna på kvällen. – Väggen i sovrummet var helt svartprickig, berättar Sara Rydén på Boforsgatan i Farsta.

  • Publicerad 17:27, 31 aug 2017

En synkroniserad jätteinvasion av flygande insekter som invaderar lägenheter kvällstid. Det låter som en mardröm, men det är precis vad som hände i Farsta med omnejd igår kväll.

Lämnade köksfönstret öppet

Britta Pärlebo hade satt sig tillrätta med en kopp kvällste och skorpor i fåtöljen hemma på Piprensarvägen i Hökarängen, men lämnat köksfönstret öppet och glömt släcka lampan. När hon återvände till rummet efter en timme var det svart av flygande insekter.

”Jag hade aldrig sett något liknande. De flög runt i vilda svängar och väjde knappt ens för mig som de gudskelov inte var intresserade av”, skriver hon i ett mejl till Mitt i Söderort.

En av besökarna på Boforsgatan. Foto: Privat

I Farstagruppen på Facebook har det dykt upp liknande rapporter om svärmar av objudna gäster. Småbarnsmamman Sara Rydén på Boforsgatan fick en chock när hon klev in i sovrummet på onsdagskvällen.

– Vi hade balkongdörren öppen och när jag kom in var hela väggen svartprickig. Det var tusentals, berättar hon.

”Då gav jag upp, stängde dörren och sov på soffan”

Efter att ha dammsugit upp djuren – och samtidigt hållit en trött treåring och en bebis lugna – råkade hon skaka lite på en gardin, varpå en ny svärm insekter flög upp.

– Det var säkert tusen till. Då gav jag upp, stängde dörren och sov på soffan.

”Kan kläckas i stor mängd”

När Mitt i Söderort når henne dagen därpå är det värsta över.

– Det hänger kvar några i gardinerna men de flesta tycks vara borta.

Enligt Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, handlar det med stor sannolikhet om en liten fjäril, en så kallad snedstreckad ekstyltmal.

– De kan kläckas i stor mängd och komma inomhus, speciellt på sensommaren och hösten. Men det är inga djur som gör någon skada, säger han.

Eftersom det inte rör sig om skadedjur får den som drabbas klara sig själv.

– Man får försöka få bort dem med dammsugare eller liknande och hålla fönster och balkongdörr stängda under en här perioden, säger Jan Jungerstam.

Finns det risk att de lägger ägg inomhus?

– Nej, de kan inte föröka sig inomhus och de klarar sig inte heller särskilt länge.

Jagade djuren – med hårspray

Britta Pärlebo i Hökarängen hade sin egen metod för att ta kål på djuren. Så här målande beskriver hon jakten i ett mejl:

”Ur min vapenarsenal valde jag dels en stor tallrik med sockervatten, min mycket snabba starka högerhand, samt en flugsmälla. Dessutom hårspray. Hade minst fyra sätt att eliminera inkräktarna … och jag lyckades nästan …”.