Flickvännen tycker ”The Mauler” har gulliga öron

Alexander ”The Mauler” Gustafsson kallar sina ”blomkålsöron” för troféer. På kroppen har han så många stygn att han inte längre kan räkna dem.

  • Publicerad 13:00, 9 maj 2016

Första skadan fick han under ett träningsläger i Brasilien.

– Smash! När min polare slog till mig igen växte örat, som bara hängde.

I huvudet har Alexander ett ärr efter att ha blivit sparkad av världsstjärnan Jon ”Bones” Jones under en proffsmatch 2013.

Det rosa ärret över boxarnäsan kommer från titelfighten mot Daniel Cormier hösten 2015. Då blev hela ansiktet ”köttfärs”.

– Plötsligt kände jag att jag hade en massa vätska i munnen. Vad fan händer? Mitt i matchen spottade jag ut en massa blod, hela mungipan hade spruckit.

Efter matchen sydde Alexander 20 stygn enbart i mungipan. Hur många stygn MMA-fightern i lätt tungvikt har i ansiktet vet han inte.

Han sitter bekvämt tillbakalutad i en soffa på bokförlaget. Intill sitter sambon Moa, som följt med. Hon tycker att ”blomkålsöronen” är gulliga.

29 år gammal kommer Alexander nu ut med självbiografin ”The Mauler”. Där berättar han om uppväxten i Arboga. Då var han en knubbig bondgrabb, som kallades Bond-Ove. Han söp, provade droger, snodde bilar och slogs. Han blev allt mer aggressiv och högg bland annat en kille i huvudet med en skruvmejsel efter att ha blivit hotad med kniv under ett gängslagsmål.

Alexander drog på sig flera fängelsedomar. Räddningen kom när han 19 år gammal fastnade för MMA på ett behandlingshem för kriminella och knarkare.

– Att komma ut med en biografi är lite tidigt kanske, men det känns som om jag redan har levt två livstider.

Förhoppningen är att nå ut till fansen och kanske kunna påverka någon i en liknande situation. Men att lämna ut sig själv har varit tufft.

– Det är många situationer som jag skäms över. De som tagit mest stryk är mina nära och kära, men det har varit en lärorik period och jag hade inte suttit här annars.

Alexanders pappa var alkoholist och försvann till Thailand. I stället växte han upp med sin styvpappa.

– Han har gjort ett utmärkt jobb, men ens riktiga pappa är ändå ens riktiga pappa känslomässigt. Det har satt sina spår.

Hans mamma, som är före detta raggare, slogs själv en del som ung.

– Hon är en betongpelare i mitt liv. Hon håller upp det här huset.

Både Alexander, hans mamma och mormor är troende utan att tillhöra någon kyrka. Metodistpastorn Wiggo var under många år den blivande fighterns mentor och var senare den som välsignade honom inför matcherna. Men trots tron fastnade Alexander, som var impulsiv och sökte spänning, i ett destruktivt leverne.

Slagsmålen gav tillfredsställelse, samtidigt som han hatade sig själv.

– Folk tyckte att det var häftigt att jag kunde slåss. Jag fick cred för det, fast det var jävligt fel.

Han var så adrenalinstinn att han varken kände smärta eller tänkte på att han skadade någon annan när han slogs.

– Jag ville vinna när jag slogs på stan och jag vill vinna när jag tävlar. Skillnaden är att där har vi regler, respekt och lojalitet. Man har en kärlek till sin motståndare. Det är en idrott.

Alexander har en talang för att kämpa.

– Jag ger alltid allt helhjärtat. Oavsett om jag slåss på stan, idrottar eller är snickare, ska jag bli bäst i världen. Jag är extrem i allt.

I dag finns hatet inte längre kvar i honom. Han kan inte ha ett bättre liv än han har nu, säger han.

För ett år sedan träffade han Moa, som jobbar i en jaktbutik, där Alexander brukar hänga. De flyttade snabbt ihop i en lägenhet i Johanneshov. I juni går flytten till ett nyrenoverat hus i Skogås, där även två hundar av rasen American Bully modell XL får plats.

I våras var paret i USA, men efter en månads hårdträning där fick resan ett snöpligt slut. De åkte sandbuggy i öknen och dagen därpå kom Alexander inte upp ur sängen.

– Ryggen började spöka. Även diskarna hade fått sig en liten åktur.

Nu håller han på med rehab och tränar på Allstars träningscenter i Vasa-stan. Innan den 193 centimeter långe fightern tävlar igen måste han gå ned från 105 till 93 kilo. Det gör han genom att månaden före match äta sallad och undvika socker.

Hur är det med elden i dag?

– Den brinner. Men det har varit tufft. Jag har ju förlorat de senaste matcherna och jag är världens sämsta förlorare. Men jag vet att jag har kvaliteterna att bli bäst. Jag har torskat på millimetern. Det är ännu jobbigare än om man åker på ren pisk.

Alexander pratar om att tävla igen i sensommar eller i höst.

– Jag är ute efter att bli bäst. Inget bullshit, inget snack. Det är bara dit jag vill. Jag kommer att bli bäst i världen.

 

Alexanders höjdpunkter i karriären:

1) Första matchen i Globen mot Thiago Silva 2012. ”Jag vann på poäng. Ett fullsatt Globen var en härlig känsla. Man svävar på små moln. Är kung i baren. Det var grymt.”

2) Första titelmatchen mot Jon Jones 2013.”Det var väldigt tufft fysiskt. En ny erfarenhet. Jag blev världskändis över en natt. Jag skulle ha vunnit, inget snack, men nu gjorde jag inte det. Jag kände att jag kanske inte gjort tillräckligt för att vinna, men samtidigt tyckte jag att jag hade poängen på min sida. Det är som det är. Han vann. Han är bäst i världen. Jag ska ta honom förr eller senare.”

3) Min debutmatch i Manchester 2009. ”Från att ha gått matcher på lokal nivå till det här supereventet med UFC-kontrakt. Det var obeskrivligt. Jag vann på KO efter 41 sekunder. ”

Fakta

Villa, vovve och MMA

Namn: Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Ålder: 29.

Familj: Sambon Moa Johansson.

Bor: Lägenhet i Johanneshov. Flyttar till en enplansvilla i Skogås i slutet av juni.

Yrke: MMA-proffs. Förkortningen står för Mixed Martial Arts.

The Mauler: Betyder stridsyxa. Syftar på de yxor som medeltidens riddare hade med sig på slagfältet.

Aktuell: ”Blivande världsmästare.” Nyutkommen självbiografi.

Gör på fritiden: Jagar, tränar, tar hundpromenader, fixar hemma, fikar.

Visa merVisa mindre