Bindor – nödvändigt men dyrt. Foto: Mostphotos

Flickor i Skärholmen kan få gratis mensskydd

Skärholmens ungdomsmottagning kan börja dela ut gratis mensskydd, på försök. Tanken är att hjälpa unga flickor, avdramatisera synen på mens och få till fler samtal om mens och sexualitet.

  • Publicerad 15:01, 12 nov 2018

Tillgång till gratis mensskydd kan underlätta livet för många flickor i Skärholmens stadsdel. Det menar stadsdelsförvaltningen, som föreslår att skydden ska delas ut gratis ungdomsmottagningen, under en ett år lång försöksperiod.

Eftersom ungdomsmottagningen saknar pengar för detta vill stadsdelsförvaltningen utreda hur försöket ska finansieras.

Vinsterna kan bli många, menar förvaltningen. Både flickornas skolnärvaro och sociala liv kan stärkas – och på längre sikt kan synen på menstruationen avdramatiseras. Dessutom finns chansen att fler flickor kommer till ungdomsmottagningen när det finns gratis mensskydd där. På så sätt kan det bli fler samtal om både mens och sexualitet, så att flickornas kunskaper ökar.

Framgång i Österåker

Så har det blivit i Österåkers kommun, där ungdomsmottagningen sedan i januari 2018 delar ut gratis mensskydd till ungdomar mellan 12 och 23 år. Enligt ungdomsmottagningen där är projektet är en stor framgång. Kostnaden är hittills 40 00 kronor (januari–september)

Bakgrunden till att försöket nu kan bli verklighet även i Skärholmen är ett medborgarförslag. En Skärholmenbo föreslog att gratis mensskydd skulle finnas vid till exempel gym, offentliga toaletter, i skolor och vid t-banestationer. Det är platser som stadsdelsförvaltningen inte råder över, men förslaget gav förvaltningen idén att förverkliga Skärholmsbons idé på ungdomsmottagningen istället.

Skärholmens stadsdelsnämnd ska ta ställning till förvaltningens förslag vid sitt möte den 22 november.

Tillgång till gratis mensskydd kan bli en stor tillgång för flickor i Skärholmen, menar stadsdelsförbaltningen.  Foto: Mostphotos